Huvudmeny

2016-12-16 13:30

Martin Hellström avtackad med föreläsning och mingel


Det 15 december var det avtackning för högskolans tidigare prorektor Martin Hellström. Eftermiddagen innehöll en avskedsföreläsning, mingel och tacktal.

Martin Hellström inledde eftermiddagen med en avskedföreläsning om tysk medeltidslitteratur om Alexander den store. Därefter firades han med mingel, musik, presenter och flera tacktal av representanter från alla delar vid högskolan där han varit verksam.

Vi har samlat några röster om Martin Hellström och hans tid som prorektor vid Högskolan i Borås:

Björn Brorström, rektor vid Högskolan i Borås

”Martin har varit en bra prorektor och god medarbetare. Han är idérik, stimulerande att samarbeta med och drivande. Han har i allra högsta grad medverkat till den gynnsamma utveckling som högskolan haft. Han har som utbildningsansvarig starkt värnat studentinflytandet och utvecklat goda kontakter med studenterna. Högskolan Väst får en rektor som kommer att bidra till en fortsatt gynnsam utveckling för lärosätet. Jag får en rektorskollega som jag kommer att ha mycket glädje av att samarbeta med.”

Annika Malm, universitetsadjunkt, Högskolan i Borås

”Jag har arbetat nära Martin med frågor om breddad rekrytering och inkludering på högskolan. Det har varit oerhört värdefullt att ha hans stöd, visioner, idéer och närvaro i olika möten med till exempel andra lärosäten, kommunen, myndigheter, skolor och ideella föreningar. Genom att, i olika möten med gymnasieungdomar, lyfta sin egen bakgrund, som icke akademisk, och berätta om sin egen väg till högre studier, som sedan resulterade i en professorsutnämning, har han säkert inspirerat flera ungdomar att se högskolestudier som fullt möjliga. Högskolan Väst får en rektor som är genuint intresserad av både utbildning, forskning och samverkan. Jag gratulerar dem till att få en rektor som kommer att inspirera både personal och studenter till nya utmaningar.”

Ellen Almestål, ordförande i Studentkåren i Borås

”På Högskolan i Borås vill man sätta studentens lärande i centrum. Detta har verkligen Martin gjort under sin tid som prorektor! Studentkåren i Borås säger stort tack för all hjälp och stöttning, men vill framför allt önska stort lycka till i Trollhättan!”

Lena Kvist, kulturchef vid Borås Tidning

”Martin Hellström har varit en strålande samtalspartner i vår debutantprisjury. Många nya svenska författarskap har fått en extra skjuts tack vare hans juryarbete, senast var han med och gav Stina Stoor priset. Att vara en så skicklig läsare av svensk litteratur när man inte ens har svenska som modersmål är oerhört imponerande. Jag har också uppskattat hans prestigelöshet i diskussionerna. Högskolan i Väst kommer att vinna en rektor med gedigen bildning och ett stort engagemang för litteratur.”

Text: Anna Kjellsson
Bild: Suss Wilén