Huvudmeny

Terminalglasögon

Arbetstagare som arbetar vid bildskärm mer än en timma per arbetsdag har möjlighet att genomgå synundersökning. Arbetsgivaren tillhandahåller arbetstagare särskilda glasögon som är utprovade för bildskärmsarbete, om en synundersökning visar att arbetsglasögon behövs och att glasögon för normalt bruk inte kan användas.

Glasögon

Regler för synundersökning och glasögon vid bildskärmsarbete och andra synkrävande arbeten regleras i AFS 1998:5 (pdf).

En särskild rekvisition av terminalglasögon ska användas där bland annat synavståndet mäts upp. Skicka ett mail till HR för att ansöka om en rekvisition.

Högskolan har avtal med Synoptik som ligger i Knalleland, Borås. Tid bokas av den som ska genomgå synundersökningen. Du kan antingen ringa 033-105436 eller gå in på Synoptiks webbsida för att boka din tid. Kom ihåg att ta med rekvisitionen.

Är du inte bosatt i Borås och har närmare till Synoptik i din hemstad går det bra att gå dit istället. Observera dock att du alltid måste ha med dig en rekvisition från högskolan till ditt besök.

Högskolan ersätter kostnaden för undersökningen och glasen. Glasögonbågen ersätts med högst 200 kr. Om du väljer dyrare bågar betalar du själv mellanskillnaden direkt till optikern.

Terminalglasögon ska vara anpassade till arbetsplatsen och förvaras på arbetsplatsen.