Huvudmeny

Sök i BADA

Ibland kan det vara knepigt att få bra träffar i BADA. För att underlätta sökning finns nedan några söktips.

Det finns en sökruta längst upp till vänster och en sökruta i mitten av BADA:s startsida där du kan söka i fritext vilket innebär att du söker i fälten för titel, författare, ämnesord, abstract, serie och ISBN/ISSN samt i eventuell fulltext på alla poster i BADA. Nu kan du även söka genom att klicka på författarens namn, då får du upp alla poster som är kopplade till författaren. Notera att detta gäller endast de författare som är anställda vid högskolan i Borås.

Notera att BADA ignorerar engelska stoppord som a, and, the, to osv.

Bläddra

Du kan även välja att bläddra/browsa i BADA istället genom att välja Samlingar, Titlar, I datumordning, Författare och Nyckelord i menyn till vänster. Dessa val har du även när du befinner dig i en specifik samling men då finns bläddra/ browse-funktionen mitt på sidan istället.

Brödsmulor

Du kan hela tiden se vart du befinner dig i strukturen i BADA samt navigera tillbaka via brödsmulorna längst upp i mitten av sidan.

Senast inlagda

På högersidan finns alltid Senast inlagda poster i respektive samling och dessa är klickbara. På BADA:s startsida hämtas Senast inlagda från Forskningspublikationer.

RSS

Du kan prenumerera på poster från en institution eller enhet i BADA (obs! det är olika samlingar för Forskningspublikationer och Studentuppsatser) via RSS. Ikonerna för RSS hittar du längst ner till höger på respektive samlings sida.

Du kan även prenumerera via e-post, då får du först skapa ett konto via "Min sida i BADA". Sedan klickar du på "Prenumerera på denna samling" på mitten av sidan för samlingen du är intresserad av. Du får då ett e-postmeddelande när något nytt publicerats i samlingen.

Avancerad sökning

Använd Avancerad sökning för att söka specifikt i någon vald samling i något/några valda fält; välj t ex Serie: Magisteruppsats Textildesign.

Trunkering

Använd *  för att trunkera din sökning, notera att BADA  har automatisk stemming; d.v.s. expandering av ord (plural, imperfekt etc.).

Frassökning

Exakt matchning: sätt ett + plustecken framför. - minustecken före ord du vill utesluta.

Boolesk sökning

AND, OR, NOT kan du använda i BADA, notera att det måste vara stora bokstäver.

Ämnessökning

Länken till Ämnessökning ligger under sökrutan längst upp till vänster, under Avancerad sökning. Sök i BADA via ämnen genom att klicka på plustecknet och välj ett ämne. Ämneskategorierna är hämtade från en nationell standard.

Handle-ID

Varje post i BADA tilldelas en unik länk; ett handle- ID. Länken visas på varje post; exempel: "Använd denna länk för att citera eller länka till detta dokument: http://hdl.handle.net/2320/XXXX". Detta är länken till posten; använd inte den länk som visas i adressfältet i din webbläsare om du vill referera till posten.

Find it Borås; vidarelänkning till fulltext

Längst ner på varje post finns en ikon: Find it Borås: Find it at Borås

Om posten inte innehåller en fulltext kan du söka vidare efter en fulltext via Find it Borås. En ny ruta öppnas och om högskolan erbjuder en fulltext via prenumeration på tidskrifter eller om en fulltext finns fritt tillgänglig på internet hittar du en direktlänk till fulltexten här.

Hjälp!

Det finns hjälpavsnitt längst ner i menyn till vänster, den är på engelska och inte anpassad för BADA men kan ändå vara användbar. Söktipsen på denna sida är bl.a. hämtade från hjälpavsnittet.