Huvudmeny

Microsoft Office

Kontorsprogrammet Microsoft Office, som inkluderar Word och Excel, finns installerat på högskolans datorer.

Kontorsprogrammet Microsoft Office finns installerat på högskolans datorer.

Som tillsvidareanställd vid högskolan finns även möjligheten att köpa en licens för Microsoft Office till din privata dator (PC/MAC) via Microsofts "Home Use Program". En begäran om detta skickas till campusservice@hb.se, du får sedan vidare information om hur du skall genomföra ditt köp.

Språkinställningar

Office-programmen är som standard inställda på engelska, men du kan ändra språkinställningarna om du önskar byta språk till svenska.

 1. Stäng ner Office-programmen, som Word och Excel om du har de igång.
 2. Genom startmenyn, gå till Office Applications och välj Microsoft.
 3. Klicka på Microsoft Office - Språkinställningar - Svenska.
 4. Språket är nu ändrat till svenska nästa gång du startar upp ett Office-program.

Support, tips och guider

Under Microsoft Office support-sidor (extern länk) finns många instruktioner för Office-programmen som du kan söka fram. Nedan har vi även samlat några användbara tips!

Sidnumrering

Behöver du hjälp med sidnumrering i Word finns tydliga instruktioner på Microsoft Office support-sidor gällande Sidnumrering (extern länk). Men det finns även instruktionsfilmer att hitta på YouTube, exempelvis Word: Sidnumreringen startar på en specifik sida (extern länk).

Spara Word-dokument som PDF

När du är exempelvis ska skicka ett Word-dokument är det verkligen att rekommendera att spara dokumentet som en PDF-fil. Du sparar dokumentet som en PDF under File och välj Save as Adobe PDF.

Dels tar PDF-dokumentet mindre plats och kan inte ändras, men största fördelen är att oavsett vilken enhet man öppnar dokumentet på ser det alltid likadant ut. Dokumentets utseende kan annars skilja sig om du exempelvis använder speciella typsnitt, marginaler eller om dokumentet öppnas i annat program än Word.

Kortkommandon

Om du inte redan använder kortkommandon i ditt är det något som kan göra ditt arbete mer effektivt, om du exempelvis arbetar mycket med Word. Nedan finns några av de vanligaste kortkommandona, men håller du muspekaren över en funktion du brukar använda visas ett kortkommando för just den funktionen om det finns ett sådant.

Vanliga kortkommandon

 • CTRL+A Markera hela texten 
 • CTRL+C Kopiera den markerade texten
 • CTRL+X Klippa ut den markerade texten
 • CTRL+V Klistra in den kopierade/utklippta texten
 • CTRL+Z Ångra
 • CTRL+S Spara dokumentet
 • CTRL+ENTER Infoga sidbrytning (utan att behöva trycka på enter till en ny sida)
 • SHIFT+ENTER Infoga radbrytning (utan få dubbla radavstånd)