Huvudmeny

2016-06-20 Grattis lag Tram(p)s – vinnare i stegtävlingen på VS

71 miljoner steg, alltså ungefär 1,4 varv runt jorden trampade de 161 personer som deltog i stegtävlingen på Verksamhetsstöd under april-maj. Det vinnande laget heter Tram(p)s och tillsammans har de gått i snitt gått 17 207 steg per dag.

Jonas Andersson, Solveig Klug, Cecilia Hallgren, Rune Fjelldal och Kurt Rajala. Infällda Gunnel Maiwald och Karin Andersson.

Stegtävlingen i siffror
Antal steg totalt på Verksamhetsstöd: 71 miljoner = 1,4 varv runt jorden
Avdelning som har gått flest steg: Utbildningsstöd
Enskild person som gått flest steg: Stig Abrahamsson snittade 27 592 steg per dag
Den aktivitet som hade flest deltagare/steg registrerat: tungt trädgårdsarbete
Antal deltagare: 161
Antal deltagare som klarade ett stegsnitt på minst 10 000 steg genom hela perioden: 121
Antal deltagare som hade ett högre stegsnitt under andra halvan av utmaningen än första: 56

Under april och maj månad rådde febril aktivitet under Verksamhetsstöds (VS) friskvårdssatsning i form av en stegtävling. Det vinnande laget Tram(p)s bestod av:

  • Jonas Andersson, Grants and Innovation Office
  • Karin Andersson, Campusservice & IT
  • Rune Fjelldal, Utbildningsstöd
  • Cecilia Hallgren, Ekonomi
  • Solveig Klug, Kommunikation
  • Gunnel Maiwald, Akademistöd
  • Kurt Rajala, Utbildningsstöd

Lagledare Jonas Andersson kommenterar vinsten:
– Jag är jättestolt över att vi vann, men det var inte särskilt svårt med ett så bra lag!

– Vi träffades hela laget den första veckan på tävlingen och satte lagnamnet och taktiken över en wienerlängd. Taktiken var att alla skulle göra så bra de kunde, men sen så körde vi mest ensamma. Jag tyckte att det var viktigt att man inte skulle känna sig pressad av tävlingen utan att alla kunde delta och ha roligt.

Jonas Andersson hade som ambition att använda sig av friskvårdstimmen, men hade svårt att hinna det varje vecka.
– Jag ansträngde mig också för att få ut så många steg som möjligt varje dag, t.ex. genom att gå omvägar och ta trapporna.

Triggat till mer rörelse


Birgitta Alfraeus är HR-chef och har ansvarat för administrationen kring tävlingen och kontakterna med företaget Tappa som arrangerar stegtävlingen.

– Initiativet till tävlingen kom från anställda på Akademistöd och det var Katarina Ek som tog upp frågan på VS ledningsråd. Eftersom vi genomförde en motsvarande aktivitet för flera år sedan och vet att den var uppskattad tyckte vi att det var en bra satsning att göra. Det är en tävling där alla kan delta utifrån sina egna förutsättningar. Jag uppfattar att många tycker att det har varit roligt och att det har triggat till mer rörelse än vanligt.

Vad kommer det vinnande laget att få för pris?
– De kommer att få högskolans fina badlakan, som kan användas nu när semestern kommer med sol och bad. Vi bad också Tappa att lotta fram två individuella pristagare bland alla deltagare. Lotten föll på Mattias Hjertén och Anna-Karin Josefsson och de kommer också att få varsin handduk. Både det vinnande laget och de individuella pristagarna är välkomna till receptionen för att hämta sina respektive vinster.

Medan tävlingen pågick hade man som deltagare rätt till en friskvårdstimme i veckan på arbetstid. Kommer vi att fortsätta med det på VS nu?
– Friskvårdstimmen var en hälsosatsning som gjordes för att motivera medarbetare att komma igång och röra på sig. Ett annat syfte var att lagen skulle kunna träffas och gå tillsammans, för att gynna möten över avdelningsgränserna. Vi har resonerat kring friskvårdstimmen i VSL och det är inget som vi kommer att fortsätta med. Det här var en specifik satsning och vi har valt att gå vidare med andra friskvårdssatsningar, t.ex. kommer det att göras en översyn av vårt gym. Mer information om detta kommer i höst, meddelar Birgitta Alfraeus.

Vad ska man nu göra med sin stegräknare?
– Stegräknaren får man behålla om man vill. Om man inte önskar behålla den ska den återvinnas. Då kan man lämna in den på återvinningscentralen som elektronikskrot (kan heta "Diverse-el" eller "Små-el"). Man behöver inte ta ut batteriet när man lämnar in på återvinningscentral men det är bra om man hjälper till att ta ut batteriet och lägga det i en batteriholk. Det går också att lämna stegräknaren till oss på HR så kan vi spara dem till någon annan aktivitet.

Text: Ida Borenstein/Johanna Avadahl
Foto: Johan Drotz (gruppbild), Erik Wasselius (infällda bilder)