Huvudmeny

”Man kanske faktiskt kan göra skillnad”

Vägen till Textilhögskolan gick via Österrike och logistiken kring elektriska damrakhyvlar. I höst har nydisputerade Jonas Larsson ett ben i den virtuella världen och ett annat i de svenska skogarna.

Porträttbild på Jonas LarssonJonas Larsson är på väg att berätta att han var den förste på Textilhögskolan att disputera på ämnet kundanpassad produktion men hejdar sig, han var faktiskt först i Sverige. I avhandlingen Mass Customised Fashion som blev klar i december 2011 undersökte Jonas möjligheterna att låta kunden vara med och skapa sitt eget mode.

– Slutsatserna var ungefär att man faktiskt kan få ner antalet returer och komma bort från reorna. Dessutom gillar kunderna interaktionen. Att man själv får vara med och designa och välja material adderar till upplevelsen. Och när kunden bestämmer vad som ska produceras kan man få försäljningskedjor som är helt fria från slöseri.

– En ytterligare effekt av modellen är att man som kund får större insyn i produktionen. På så sätt är det lättare att ge garantier för att etiska och miljömässiga krav uppfylls.

Tänket ligger förstås i tiden, men enligt Jonas är det inte bara fråga om en ny trend utan om en nödvändig utveckling. Textila material blir alltmer av en bristvara och vi kommer snart inte att kunna producera lika mycket kläder längre. Inom en tioårsperiod kommer textilindustrin att behöva anpassa sig efter nya förutsättningar och den kundanpassade produktionen är ett sätt att göra det, menar han.

– Vi är redan igång och sprider idéerna, bland annat till postorderföretagen. De har mycket att vinna på att kundanpassa processerna.

I höst har Jonas flera olika projekt på gång. Ett av dem handlar om att utveckla digitala tekniker för att kunna visa upp plagg som ännu inte är tillverkade.  

– Idag går det att göra bilder av så bra kvalitet att man inte längre behöver ha kläder i butikerna, det räcker med digitala kopior. Ett helt virtuellt plagg kan byggas upp och för kundens del blir klädköpet en ny slags upplevelse. Textilbranschen får upp ögonen för det här mer och mer.

Fakta Jonas Larsson                                                     Bor: i Borås
Familj: Mor, far, syster och flickvän Michaela. 
fritiden: Springer, cyklar och åker skidor både slättförs och utförs.
Okänd talang: Ritar roliga gubbar och figurer.
Vill: Åka skidor.

Träd blir tyg

Ett annat projekt som Jonas ser fram emot att fortsätta med under hösten handlar om att ta fram material på nya sätt. Skogsindustrin i Sverige vill göra textilmassa av svenska träd för att möta en ökad global efterfrågan av textilfibrer, i och med att vi närmar oss en befolkning på 10 miljarder på planeten.

– Vi ska kolla på vad som händer med närmiljön när textilproduktionen flyttar tillbaka till Sverige. Hur skogar och vattendrag påverkas, bland annat.

– Skogsprojektet känns spännande för att det har riktig potential att leda till något bra. Det ger mycket mer än några poänger på ett papper. Man kanske faktiskt kan göra skillnad.

Men det var inte engagemanget för miljöfrågor som drog Jonas till Textilhögskolan och till utforskandet av alternativa produktionssätt. Det väcktes längs vägen. Först kom intresset för teknik och logistik. Jonas började sin akademiska bana med att läsa till maskiningenjör. En praktikplats på elektronikföretaget Philips förde honom till Österrike, där han fick jobba med logistiken kring storsäljaren Ladyshaver. Därefter följde en masterutbildning i logistik.

– Sedan hörde de av sig från Textilhögskolan och frågade om jag inte skulle söka en doktorandtjänst.

Och på den vägen är det. I höst handleder Jonas studenter på magisterprogrammet Fashion Management och kommer att undervisa exempelvis blivande butikschefer och textilekonomer.

Några goda råd till studenterna?

– Ja, till dem som går magisterprogrammet vill jag ge rådet att tänka på sina examensarbeten, så att de verkligen använder kurserna som en förberedelse. Då kan resultatet bli riktigt bra.

Mötet med studenterna är en av de roligaste sakerna med jobbet, tycker Jonas. Och då finns det ändå mycket som han gläder sig åt på sin arbetsplats.

–  Jag måste få med ett varmt tack också, till alla på Textilhögskolan. Det är en så enormt kreativ miljö och samtidigt är alla så vänliga och generösa. Jag har aldrig ångest inför en måndag.

Text: Kristina Modigh
Foto: Henrik Bengtsson