Huvudmeny

Kamrerassistenten som blev professor – och generalkonsul för Makedonien

Det som en gång startade med en socionomexamen och ett vikariat som kamrerassistent på Mölndals kommun har utvecklats till en professur i företagsekonomi och honorärtiteln generalkonsul för Republiken Makedonien. Nu är det Högskolan i Borås tur att få ta del av professor Rolf Solli.

Bild på Rolf Solli

– Jag blev väldigt imponerad av rekryteringsinsatsen måste jag säga. De har varit otroligt förföriska, säger Rolf Solli.

Eftersom högskolans rektor Björn Brorström känt och arbetat tillsammans med Rolf Solli i närmare trettio år visste han precis hur upplägget skulle se ut. Han visste också precis vilka släktingar som skulle blandas in i kuppen.

– Det gick till så att Roland Andersson som är ordförande för Högskolan i Borås ville bjuda mig på ärtsoppa uppe på regementet i Borås. Men när jag kommer dit ser jag att han även släpat med sig min gudfar, som är en gammal överste vid regementet. Jag frågade förvånat vad han gjorde där, om han också gillade ärtsoppa? ”Nej inte särskilt, jag är bara här för att se till så att du svarar rätt”, svarade han. Så allt var uppgjort på ett fantastiskt och roligt sätt.

Tyckte vidareutbildning lät roligt

Rolf Solli föddes i Brantevik strax utanför Simrishamn på Österlen. Efter att ha gått ut gymnasiet i Ystad var det Göteborg och Socialhögskolan som hägrade. Han arbetade sedan mycket med kommuner, först i yrkeslivet och sedan i sin forskning, och lade i mångt och mycket grunden till det som skulle komma att bli hans och många andra Göteborgstudenters specialområde, företagsekonomi inriktad på offentlig sektor.

– Efter ett tag tyckte jag att en vidareutbildning lät roligt, mest eftersom jag där träffade en massa riktiga forskare som jag knappt visste fanns. Björn Brorström var just ett sådant exempel. Vi är lika gamla men han hade precis disputerat när jag kom dit vilket jag tyckte var väldigt intressant. Sten Jönsson var en annan person jag lärde känna under den här perioden, han är fortfarande en galjonsfigur här i Göteborg. Jag tyckte helt enkelt att de verkade syssla med roliga saker och att de diskuterade på ett sätt som verkade spännande. Så jag sökte in till forskarutbildningen i företagsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, kom in och fick Sten Jönsson som huvudhandledare. Sedan dess har det egentligen bara rullat på.

Rolf Solli har alltså fram tills alldeles nyligen varit professor i företagsekonomi vid Gothenburg Research Institute (GRI) vid Handelshögskolan i Göteborg. Vid GRI har han bland annat varit föreståndare och ansvarig för forskningsprogrammet ”Managing Big Cities” som är ett program där man forskar om hur staden egentligen styrs. Att det blev just företagsekonomi inriktat gentemot offentlig sektor menar Rolf Solli är professorn Sten Jönssons förtjänst.

– Kommuner och landsting är en specialitet vi har här i Göteborg. det beror bland annat på Sten Jönsson, han startade ett forskningsprojekt ihop med Göteborgs stad i mitten av 1970-talet. Väldigt många av hans doktorander hamnade i de projekten, där ibland jag. Vi tyckte det var intressant med komplexa styrmetoder och styrsituationer.

Omvandlingen av Borås stad

Om han kommer att arbeta med liknande saker på Institutionen Handels- och IT-högskolan (HIT) han ännu inte. Framför allt tror han att projekten kommer handla om den omvandling som Borås Stad har gjort de senaste åren, en omvandling Rolf Solli själv är mycket imponerad av.

– Jag var och undervisade i Borås litegrann på åttiotalet och kommer ihåg att jag tyckte att det var en fruktansvärt tråkig stad, det kändes som att den höll på att falla ihop. Men så var jag där nu igen ganska nyligen, över en helg med min fru. Det har hänt mycket! Vi sade att vi nog faktiskt var tvungna att be staden om ursäkt. den är mycket mer välrestaurerad och välorganiserad nu än vad den var för femton-tjugo år sedan. Det är väldigt spännande att se den gamla arbetarstaden utvecklas och se en ny identitet växa fram.

Finns inga nya problem längre

Det finns två olika sorters relationer mellan Högskolan i Borås och Göteborgs Universitet menar Rolf Solli, en informell och en mer formell.

– Jag har haft nio fantastiska år på GRI, det är inget snack om det. Men här finns inga nya problem längre, jag har sett det mesta och vet hur man gör. Jag vet vart jag skall skruva ifall det blir problem. Men jag kommer säkert ha kvar många av mina kontakter här i Göteborg. När man kommit upp på den nivån som jag är på struntar man i vart folk sitter, man jobbar med de man tycker om att jobba med, oavsett om de sitter i Australien, Göteborg eller Borås. Men på den formella nivån är det ju helt olika myndigheter där det finns en klar konkurrensidé och en tävlan där Göteborgs Universitet troligtvis tycker att de är störst i hela världen. Men det är ingenting som vi forskare bryr oss om, det kan de som håller på med marknadsföring få hålla på med, säger Rolf Solli och ler.

Rolf Solli om:

 

Sin familjesituation?
– Jag har en fru som jag varit gift med jättelänge, vi är inte riktigt överens om hur länge. Hon räknar påbörjade år och jag räknar avslutade, så vi har lite olika system. Sedan har vi tre söner, tre barnbarn och en hund.

IFK Göteborg eller IF Elfsborg?
– Jag är inte speciellt religiös vad gäller fotboll, men jag har alltid haft svårt att välja mellan Malmö FF och IFK Göteborg. Just nu tycker jag inte något av lagen förtjänar så stor beundran. Antagligen är jag IFK:are eftersom jag är förbannad på dem just nu, det hade man nog inte varit om man inte brytt sig.

Det här är du oväntat bra på?
– Får jag tillfälle så dyker jag gärna med tuber, bara det är varmt i vattnet.  Det är en fantastisk känsla, att man är tredimensionell. Man går inte bara på marken utan också upp och ner. Det häftigaste dyket jag har gjort var i Curacao för ett par år sedan, då dök jag med sådana propellrar som James Bond har. Man håller i ett aggregat och så går det som sjutton under vattnet, man kommer flera kilometer. Vi hamnade på ett speciellt ställe vid hamninloppet till Curacaos huvudstad Willemstad där finns det en speciell fisk som gillar ljudet från propellern. De kommer från flera hundra meter nerifrån, dessa stora fiskar i flera hundratals. Det finns ett ögonblick då du inte ser dykaren jämte dig eftersom det är stim av alla dessa fiskar som bara susar förbi, tittar på dig och sedan försvinner ner igen. Det är mycket häftigare än haj, sköldpaddor och allt det där.

Om att vara Generalkonsul för Republiken Makedonien?
– Det är en honorärtitel så man får inget betalt. Det går egentligen ut på att ambassadören inte hinner åka på vartenda luciafirande han blir bjuden på, så då skickar de mig istället. Det viktigaste är att det finns någon som faktiskt säger ”Makedonien” och visar att det också är ett land som finns. Bakgrunden till det här är mycket enkel, jag känner ett antal makedonier som bor här.

 

Text: Erik Salomonsson
Bild: Ulf Nilsson