De leder hållbart i Västra Götaland - Nyheter - Högskolan i Borås
Huvudmeny
Illustration av Karolina Lilliequist

2017-03-30 08:00

De leder hållbart i Västra Götaland


Utdelningen av ”SydVästenpriset – för hållbart ledarskap i välfärden” 2017 närmar sig. Den 28 april står det klart vilka två som får ära, prispengar och varsin sydväst. Men redan nu avslöjar Centrum för välfärdsstudier (CVS) vid Högskolan i Borås vilka som har chans att ta hem årets pris.

SydVästenpriset premierar chefer inom välfärden i Västra Götalandsregionen som medvetet och engagerat har verkat för ett långsiktigt, hållbart, kvalitativt och utvecklande ledarskap.

Om SydVästenpriset
SydVästenpriset har instiftats av Centrum för välfärdsstudier (CVS) vid Högskolan i Borås och bekostas av medel från Västra Götalandsregionen. I år delas det ut för andra året i rad. Utifrån inlämnade nomineringar utser en jury slutligen två pristagare som vinner 25 000 kronor var och varsin sydväst tillverkad på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås. Juryn består av två representanter från Västra Götalandsregionen, en vardera från Borås Stad, Attendo Care, Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund och Högskolan i Borås.

– Att vara ledare i offentlig sektor är komplicerat eftersom kraven är många från flera intressenter och ibland dessutom motstridiga. Välfärden har flera stora och svårlösta utmaningar som kräver uthålliga, erfarna, engagerade och professionella chefer, säger Margareta Lundberg Rodin, universitetsadjunkt vid Högskolan i Borås och projektledare för SydVästenpriset.

Extra fint när kollegor nominerar

Priset kan upplevas som särskilt betydelsefullt eftersom det är arbetskamrater eller överordnad chef som har nominerat med tillhörande motivering. 22 nomineringar kom in och har i juryns urvalsprocess reducerats till fyra finalister.

– Vi har arbetat utifrån kriterierna: måluppfyllelse, arbetsmiljö, hållbarhet och samverkan. Alla fyra finalister är väl värda utmärkelsen. Det har varit ett svårt juryarbete eftersom flera såväl kompetenta som erfarna chefer varit involverade i urvalsprocessen, säger Margareta Lundberg Rodin och fortsätter:

Den 28 april bjuder in medarbetare och chefer inom välfärden för att tillkännage och presentera pristagarna. De nominerade kommer att berätta om sitt ledarskap och Rolf Solli, vetenskaplig ledare för Centrum för välfärdsstudier (CVS), föreläser om chefer och välfärdens utmaningar. Det blir ett tillfälle att hylla chefer inom vård- och omsorg, skola och socialtjänst, något som görs alldeles för sällan.

Prisutdelning

Datum: 28 april 2017
Tid: 9:00–12:00
Plats: Högskolan i Borås, Vestindien C och B (Textile Fashion Center)

Läs hela programmet och anmäl dig här

De nominerade är:

Eva Möller, enhetschef vid Jobb Borås, Arbetslivsförvaltningen
Ur inlämnad motivering: ”Eva Möllers ledarskap bygger på frihet, tillit och förståelse. En kombination som ger välmående personal, utvecklingsmöjligheter och en känsla av att vi är värdefulla. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med utsatta människor och hennes människosyn bidrar till att möjliggöra för våra deltagare och ge alla en ärlig chans.”

Lena Wetterlund, vårdenhetschef vid Medicinavdelning 4, Södra Älvsborgs sjukhus
Ur inlämnad motivering: ”Lena Wetterlund har ett engagerat ledarskap, är lyhörd för medarbetarna. Hon arbetar med kontinuerliga förbättringsarbeten i både stort och smått. Hon ser varje medarbetare och tar till vara dennes unika kompetens för att enheten ska nå verksamhetens uppsatta mål.”

Siv Hagengrinder, enhetschef vid Särskilt boende, Herrljunga kommun
Ur inlämnad motivering: ”Siv Hagengrinder har ett tydligt ledarskap där personalen är gäster i den demenssjukes hem och vardag. Hon har många visioner som förr eller senare infrias. Dörrarna är öppna och aktiviteter samt miljön för hyresgästerna prioriteras.”

Tina Rosenberg, enhetschef vid individ- och familjeomsorgen, Ulricehamns kommun
Ur inlämnad motivering: ”Tina Rosenberg har på ett imponerande och förtjänstfullt sätt varit navet i ett långsiktigt och uthålligt förändringsarbete på individ- och familjeomsorgens barn- och ungdomsverksamhet i Ulricehamns kommun.”

Text: Rebecca Lindholm
Illustration: Karolina Lilliequist