Huvudmeny
3D Body Scanning foto: C.Carlsson

2017-09-19 10:30

Passande forskning för klädhandeln


Niina Hernandez är doktorand inom forskningsområdet Textil och mode med fokus på passform på kläder, matematiskt, virtuellt och i verkligheten. Så beskriver hon sin forskning och sedan 2015 är hon knuten till centrumbildningen SIIR – Swedish Institute for Innovative Retailing. Just nu håller hon på att färdigställa sin doktorsavhandling om passform.

Tekniken står i centrum när Niina Hernandez, doktorand och universitetsadjunkt på sektionen för textilteknologi, berättar om sin forskning. Hon är CAD-utbildad* och forskar på 3D-teknik för att kunna visualisera passform på kläder.

- Det var därför jag blev sammankopplad med SIIR. Jag håller på med det tekniska, SIIR med kundperspektivet. En bra kombination, säger Niina Hernandez.

Hon har i sin forskning tagit utgångspunkt från det avvikande och försökt hitta system för att ta fram mönster som sedan kan produceras till kläder för avvikande figurer. Det utgjorde hennes licentiatexamen vid Göteborgs universitet med titeln: ”Tailoring the Unique Figure” om hur kläder kan mått-anpassas på ett rationellt sätt till avvikande former (ex. skolios eller om personen är rullstolsburen). Hon har även studerat på standardstorlekar på herr- och damskjortor.

- Vi är alla väldigt olika och det stöds av forskningen. Det är inte enkelt med passformen när man köper kläder. En skjorta kan verka perfekt i storlek på bild men väl på och när personen rör sig kanske inte skjortärmens längd blev riktigt bra ändå, trots att man valde sin storlek, säger hon.

Niina Hernandez, forskare vid SIIRI en av hennes studier har hon 3D-scannat 39 personer för att utveckla visualiseringen ytterligare, d.v.s. att kunna visa plaggen så verklighetstroget som möjligt och få dem att se ut så som de kommer att göra på kroppen.

– Jag vill försöka komma så nära som möjligt och med teknikens hjälp skapa en avatar som avbildar kropp och plagg och här är den stora utmaningen att också kunna simulera rörelse, säger hon och fortsätter:
– I framtiden tänker jag att du ska kunna gå in i en butik och köpa kläder utan att först behöva prova plaggen. Och när du handlar på nätet, att visualiseringen är så bra att du kan välja ut plagg med god passform för dig. Jag hoppas att min forskning kan bidra med att berätta vad tekniken kan göra inom detta område.

* enligt Wikipedia står CAD för Computer-aided design och avser digitalt baserad design och skapande av tekniska ritningar som används inom konstruktion och arkitektur.

Mer om Niina

Niina Hernandez forskningsprofil
Video där Nina Hernandez presenterar sin forskning med 3D body scanner

Text & foto: Henrik Grönberg