Testverksamhet - Högskolan i Borås
Snabbnavigation:

Testverksamhet


I Handelslabbet genomförs studier i form av forskningsprojekt eller examensarbeten.

Vår testutrustning uppdateras kontinuerligt och nedan hittar du delar av det som finns i labbet just nu.


Eye tracking Heat mapEye tracking (skärm)

Vår eye tracking-utrustning mäter ögonens rörelser över en skärm genom en avancerad kamera. Skärmen kan vara en datorskärm, surfplatta eller smartphone.
Testpersonen får ett uppdrag att utföra, t ex att köpa en vara eller att betrakta ett reklamblad. Efter att eye trackingen är gjord kompletteras testet med en intervju. Genom att kombinera eye tracking och intervju får man en sammantagen bild av upplevelsen framför skärmen.

 


Informationsdisk i butik med RFIDInformationsdisk

Handelslabbets informationsdisk består av en RFID-läsare* och en dator. Alla produkter i butiken är taggade med RFID-etiketter*, där man har laddat upp olika typer av information. När testpersonen lägger en vara på informationsdisken kommer varans information upp på skärmen. Informationen kan bestå av text, bild och film. Där kan man sedan göra olika val, t ex köpa varan, starta en produktguide för hjälp vid köpet, etc.


Betalstation med RFIDBetalstation

Vid vår utcheckningsstation komibinerar vi RFID- och NFC-tekniken för att få en bra konsumentupplevelse och bäst service. När du loggar in  med din telefon så kan du också välja leveranssätt innan du avslutar ditt köp genom ett tryck på telefonen.

 


Eye tracking GlassesEye tracking (glasögon)

Våra eye tracking-glasögon mäter ögonens rörelser när du rör dig i en fysisk miljö. När denna utrustning används kan du t ex följa hur en kund rör sig och samtidigt tittar runt i en butik och utifrån det testa nya butikskoncept.

 


Interaktivt provrumInteraktivt provrum

Ett provrum kan vara så mycket mer än ett rum att testa kläder i. Handelslabbets provrum har en touchskärm där du kan använda dig av olika tjänster, t ex knapp för hjälp med annan storlek, välja leveranssätt, förslag på matchande plagg, etc.
I provrummet använder vi RFID och NFC i kombination.

 


Magic Mirror - virtuell spegel FitnectVirtuellt provrum - Magic Mirror

Vår Magic Mirror består av en Kinect-läsare* och en tv-skärm. Du ställer dig framför tv-skärmen och kan, genom att röra dig, prova kläder, väskor, mm från själva tv-skärmen.

* En Kinect-läsare är en form av virtuell läsare som används i t.ex. X-Box

 


VR-glasögon SIIRVirtual Reality

Virtual Reality-tekniken är ny i labbet och vi har lite olika varianter av system, t ex HTC Vive och Oculus Rift. I framtiden skulle konsumenten t ex kunna genomföra sitt köp genom att besöka en butik genom någon av dessa VR-glasögon.

 


IT-stöd i butik via datorskärmIT-stöd i butik

Vi har utvecklat ett IT-verktyg som stöd för konsumenten vid köp i butik. Kunden kan t ex använda det som hjälp vid köp av komplexa produkter där det krävs mer information om kunden för att avgöra vad som är lämpligt inköp.

 


Beacon - sändare som fungerar via bluetoothBeacons

Beacon-tekniken innebär att en fysisk sensor känner av när en användare, som har handlarens app nerladdad, befinner sig i närheten. När användarens mobiltelefon nås av signalen  från handlarens beacon, skickas en push-notis till telefonen med ett budskap, t ex erbjudanden eller annan information.