Huvudmeny

Det är ingen quick-fix att forska

Kristina Lundberg är doktorand på Hälsohögskolan vid Jönköping University och på Högskolan i Borås. Hennes avhandling fokuserar på etiska problem bland sjukvårdspersonal, läkare och legitimerade sjuksköterskor, i samband med internationella militära insatser. Det vill säga där Sverige har militär närvaro. 

Kristina LundbergHur ser en vanlig arbetsdag ut?

– En vanlig dag innefattar just nu mycket skrivande, dels på artiklar och dels på min ramberättelse. En berättelse som ska fungera som en inramning av en samling artiklar. Jag planerar också datainsamlingar i form av intervjuer till två av mina studier. Nästan alla intervjuer har gjorts efteråt, när personerna är hemma. Det är flera skäl, dels är det svårt för mig att resa iväg, till exempel till Mali. Men det största hindret till att göra intervjuer på plats är att det i sig är stressutlösande att intervjuas på en plats som är osäker.

Vad är svårast med doktorandstudierna?

– Det svåraste är nog att sätta gränser och att hålla måttet. Studierna upptar en stor del av mitt liv och jag tycker att det är viktigt att prestera och att lämna ifrån mig bra resultat. Svårigheterna kan vara känslan att vara otillräcklig, att alltid känna att jag borde göra mer och bättre. Det är ingen "quick-fix" att forska och det tror jag är viktigt att lyfta fram idag när alla ska vara tillgängliga dygnet runt. Det svåraste för mig har nog varit att försöka vara tålmodig. Men för mig är detta en livsstil och därför ser jag endast möjligheter.

Skulle du rekommendera doktorandstudier till dina vänner?

– Ja, till vissa, till dem som jag tror skulle motiveras av det. I min närmaste familj finns högpresterande personer, och de är nog redan inne på tanken att forska när barnen blivit större. Den främsta egenskapen för att orka är nog att vara flexibel, att veta att vissa dagar kan bli väldigt långa och att det ibland kan vara svårt att se att någonting vettigt har gjorts, och att faktiskt stå ut med att resultatet kommer långt fram i tid.

Vad blir du lycklig av?

– Jag är lycklig för att det går så bra för mina barn och barnbarn, och jag blir lycklig av att se positiva resultat i forskningen.

Har du någon favoritapp?

– Min favoritapp är Flickr, där lägger jag upp bilder på de finaste jag vet - barn, barnbarn och katter. Sedan tycker jag om olika tidsfördriv och det har jag flera appar till: Logic pic och Wordfeud, spelappar som jag spelar på med mina barn och några väl utvalda vänner. Eftersom jag reser en hel del, bland annat till min dotter i USA, är förstås flightappar viktiga, så som Lufthansa. Där beställer jag flygbiljetter snabbt och enkelt!

Text och foto: Annie Klasén

(2015-11-12)