Huvudmeny

Kombinerar forskarstudierna med arbete utanför akademin

Jörgen Andreasson

Jörgen Andreasson är doktorand vid Högskolan i Borås och Kungliga Tekniska Högskolan. Vid sidan om doktorandstudierna har han tidigare arbetat som chef, men nu när forskningsarbetet går in i en mer intensiv fas arbetar han utöver forskningen som utredare inom Västra Götalandsregionen.

Han forskar om ledarskapets Jörgen Andreassonbetydelse inom sjukvården. Det handlar främst om vilka organisatoriska förutsättningar cheferna har för att arbeta med verksamhetsutveckling i samband med att processarbete och andra typer av större förändringar ska implementeras.

Vad är roligast med doktorandstudierna?

– Det beror på när man frågar. Men det roligaste är nog att upptäcka saker. Kanske låter det lite klyschigt, men jag tycker att det är roligt att lära mig nya saker och dra ihop olika pusselbitar för att få en helhetsbild. ”Så här kanske det är” – och det där ”kanske” är faktiskt ganska viktigt, det går alltid se på en sak ur ett nytt perspektiv.

Vilket stöd får du från högskolan i ditt arbete?

– I forskningen får jag mycket stöd av min handledare Lotta Dellve och min bihandledare Linda Åhlström. Förutom handledare har jag ju både en chef och kollegor att bolla olika frågor med. Jag får så klart också stöd med praktiska saker, som att jag har ett kontor, får lön och tillgång till bibliotek och IT-support. 

– Det är ganska mycket ensamarbete i doktorandstudier, men jag tycker att jag får det stöd jag behöver.

Hur kombinerar du din forskning med det praktiska arbetet inom en vårdorganisation?

– Det är verkligen två olika delar. Jag ser mig själv som en praktiker först och främst, och tycker att det är viktigt för mig själv som person och för min forskning att ha en fot kvar i verksamheten. Samtidigt kan det bli väldigt splittrat och till och från kan det vara ett stort problem att ha två viktiga saker att fokusera på samtidigt.

Vad är svårast med att vara doktorand?                    

– Från mitt ”vanliga” jobb är jag van att gå till jobbet och få saker gjorda. Som doktorand kan det ibland gå veckor utan att jag ser ett tydligt resultat, eller utan att det blivit exakt som jag tänkt från början. Det är förvisso en självklar del i processen som doktorand, men det kan vara frustrerande.

Har du någon dold talang?

– Jag lagar mycket mat och det är jag ganska duktig på. Extra mycket tycker jag om att laga olika grytor, för där kan man vara vild och vågad och ändå få ett bra resultat.

– Har du ett gott vin till maten brukar alla bli glada och nöjda även om maten inte skulle ha blivit helt hundra.

Text och bild: Helen Rosenberg       

(2015-11-17)