ForskarFredag 2017 - Högskolan i Borås
Huvudmeny

ForskarFredag 2017

Den 29 september är det ForskarFredag. Runt om i hela Europa erbjuds tiotusentals aktiviteter som ska visa hur spännande och kul forskning är. Och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb.

Högskolans program för ForskarFredag innehåller Låna en forskare, Forskar Grand Prix, Forskarcafé Special och besök på högskolan.

Låna en forskare

Våra forskare lånas ut till skolklasser. De berättar allt om hur det är att arbeta som forskare - ett vanligt men väldigt spännande jobb. De berättar också om sin egen forskning som handlar om allt från gener, återvinning, nya material och informationsteknik. Här ser du vilka forskare som lånas ut i år.

Kolla in i högskolans forskning

Är du lärare i år 5 eller 6? Då kan du ta med din klass och besöka högskolan. Ni får:

- Besöka färg-, tryck- och beredningslabbet och där prova att trycka olika mönster på tyg. 
- Titta på de senaste innovationerna inom Smart Textiles. Läs mer om Smart Textiles Showroom. 
- Prova innovationer inom framtidens handel i Handelslabbet. Läs mer om Handelslabbet.

Högskolan bjuder på fika, lunch ordnar skolan själv. Ungefärlig tid för besöket är kl. 9:00-13:30. Eleverna delas in i grupper. Mer detaljerad info kommer efter anmälan. 

Plats för 60 elever, först till kvarn gäller. Obs! Fullbokat!

Forskar Grand Prix

Var med och avgör vem som är bäst i Borås på att presentera sin forskning! Alla är välkomna, gymnasieelever kommer få särskild inbjudan.

Våra forskare tävlar i att presentera sin forskning så spännande, pedagogiskt och fängslande som möjligt på bara 4 minuter. Publiken utser sedan en vinnare tillsammans med en jury. 

Läs mer om tävlingen.

Forskarcafé special

Samlande som konsumtionsfenomen

Vad är samlande, hur vanligt är det och varför samlar man? Professor Karin M Ekström forskar bland annat om samlande. Hon kommer att prata om hur hur hon ser på samlande som konsumtionsfenomen och vilka det egentligen är som samlar.

Föreläsare: Karin M Ekström, professor i företagsekonomi med inriktning marknadsföring
Moderator: Ann-Sofie Axelsson, chef för Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT.

Ta en kaffe, lyssna på en intressant föreläsning och diskutera med en forskare. Under ForskarFredag anordnar högskolan ett Forskarcafé special. 

Tid: 17:00 (caféet öppnar 16:30, högskolan bjuder på kaffe och fralla)
Plats: The Kårner, Yxhammarsgatan 9
Anmälan behövs ej. Fri entré.


Frågor eller funderingar?

Kontakta Anna Kjellsson, kommunikatör. Mobil: 0734-61 20 01, e-post: anna.kjellsson@hb.se

Therése Andersson, projektledare. Mobil: 0706-83 66 73, e-post: therese.anderssson@hb.se


Tidigare arrangemang

Det här gjorde vi ForskarFredag 2016

Det här gjorde vi ForskarFredag 2015

Till sidan för alla aktiviteter i landet inom ForskarFredag. (extern länk)

ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans donationsfond, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Sveriges Ingenjörer, Vetenskapsrådet, VINNOVA, Wenner-Gren Stiftelserna, ÅForsk. ForskarFredag finansieras även av Europeiska Unionens forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020 genom Marie Sklodowska-Curie Actions under grant agreement nr. 722934.