Huvudmeny
Högskolan i Borås i Almedalen

Almedalen 2016

Är profilerade lärosäten lika med högre kvalitet? Är Re: en ny samhällsfaktor att räkna med? Hur organiserar vi forskningen kring samhällets digitalisering? Och hur kan chefer leda hållbart? Det är några av frågorna som Högskolan i Borås tar med till Västsvenska Arenan under årets politikervecka i Almedalen 3-10 juli. Högskolan är en associerad partner på Västsvenska Arenan.

Profilerade lärosäten = högre kvalitet?

Söndag 3/7 kl. 15:00-16:00

I debatten om den högre utbildningens och forskningens kvalitet och effektivitet talas ofta om vikten av profilering. Men hur profilerat är egentligen det så kallade högskolelandskapet idag? Och är profilering enbart av godo?

Läs mer om seminariet "Profilerade lärosäten = högre kvalitet?


Re: en ny samhällssektor att räkna med?

Måndag 4/7 kl 10:30-11:30

Reduce, reuse, remake och recycle är nyckelfaktorer som vi inte längre kan bortse från om vi vill skapa ett mer hållbart samhälle. Tillsammans står de för ett helt nytt paradigm som inte bara är branschöverskridande utan också omkullkastar gamla affärsmodeller och öppnar upp för nya.

Läs mer om "Re: en ny samhällssektor att räkna med?"

Hur samordnar vi oss nationellt för att studera och stödja samhällets digitalisering?

Måndag 4/7 kl 12:00-13:00

Digitalisering är en transformerande kraft som påverkar alla samhällssektorer: industri, transportsektor, massmedia, skola, sjukvård och handel, för att nämna några. Företeelser relaterade till digitalisering blir dock alltmer komplexa och det räcker inte att beforska dessa enbart utifrån ett snävt tekniskt perspektiv. Flera vetenskapliga discipliner behöver samverka för att studera digitaliseringens påverkan på samhället, dess utmaningar och möjligheter. Men hur går vi tillväga för att samordna forskningen på området?

Läs mer om "Hur samordnar vi oss nationellt för att studera och stödja samhällets digitalisering?


Klarar chefer att leda hållbart – och vem bryr sig?

Tisdag 5/7 kl 9:00-10:00

Nya ledarskapsstudier visar att det saknas förutsättningar för chefer att leda hållbart. Samtidigt ställer Arbetsmiljöverkets nya regler om organisatorisk och social arbetsmiljö ökade kunskapskrav på chefer. Ekvationen går inte ihop och något behöver göras, men vad?

Läs mer om "Klarar chefer att leda hållbart – och vem bryr sig?"

 

Hur ska svensk handel rustas för ökad digitalisering?

Onsdag 6 juli kl.15:00-16:00

För att säkra en hållbar digital handel krävs forskningssatsningar i tekniska system men också innovationer som utgår från verkliga problem. Utvecklingen går fort och investeringsbehov ett måste. I regeringens nya industrialiseringsstrategi är digitalisering ett fokusmoment. Hur ser regeringen på frågan?

Läs mer om "Hur ska svensk handel rustas för ökad digitalisering?"

Science Battle

Torsdag 7/7 kl 18:00-18.45

Var med och avgör när fem forskare från Västsverige gör upp i ett Science Battle där publiken bestämmer vem som är bäst på att presentera sin forskning. På fem minuter ska forskarna från Chalmers, Göteborgs universitet, högskolan Väst, högskolan i Borås och högskolan i Skövde beskriva sin forskning på ett begripligt, underhållande och inspirerande sätt. Det kommer gå snabbt och det kommer handla om vårdens arkitektur, digitalt lärande, smärtlindring i förlossningsvården och resurs- och materialåtervinning. Bidraget som får flest röster vinner - det är publiken som avgör!

Läs mer om Science Battle och se vilka som tävlar.

Rektors medverkan i seminarier under Almedalsveckan

Rektor Björn Brorström medverkar, förutom i högskolans eget "Profilerade lärosäten = högre kvalitet?, i flera andra seminarier.

Se vilka frågor Björn Brorström kommer att diskutera i Almedalen

Forskares medverkan

Professor Fredrik Ståhl medverkar på onsdagen i seminariet Vem vill bli 150 år? som Statens medicinsk-etiska råd arrangerar.
Läs mer i Almedalsprogrammet

Marianne Strömberg, universitetslektor vid Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT medverkar i seminariet Interkulturell dialog; ett nytt sätt att angripa en gammal utmaning? som arrangeras av Västra Götalandsregionen
Läs mer i Almedalsprogrammet

Professor Lotta Dellve medverkar i Framtidens sjukvård – bit för bit där de medverkande debatterar och analyserar dagens och framtidens viktigaste sjukvårdsfrågor. Vilka verktyg behöver vi för att ta dagens sjukvård in i framtiden? Arrangör: Dagens Medicin
Läs mer i Almedalsprogrammet

Kontakt

Carina Theen, projektledare
Ann-Christin Andréasson, kommunikationschef
Ida Borenstein, pressansvarig

Läs mer

Läs mer om Västsvenska arenan på Almedalen.

Läs mer om Högskolan i Borås på Almedalen tidigare år.

Seminarium i Almedalen 2015

Hållbarhet i fokus


Under Almedalen 2015 anordnade högskolan tillsammans med Borås Stad och Västsvenska Handelskammaren seminariet ”Hur kan textil och mode bli en ren framtidsbransch”.

Björn Brorström

Rektors blogg


Här finns Björn Brorströms blogginlägg och debattartiklar samlade.

SIIR:s logga

Konsumentinsikt, dataanalys och framtidens handel


Swedish Institute for Innovative Retailing (SIIR) anordnar flera seminarier under Almedalsveckan.