Huvudmeny

2014-01-14 07:30

Sofia har ett gott öga till produkter av mjukpapper


Utbildningen till kemiingenjör var ett tidigt satt mål. Idag stortrivs Sofia Claesson på jobbet som laboratorieingenjör på hygien- och skogsindustriföretaget SCA. Här testar hon produkter av mjukpapper.

Sofia Claesson - kemiingenjör.Sofia Claesson jobbar som konsult på Proffice Life Science och har uppdrag på SCA, Svenska Cellulosa Aktiebolaget, i Mölndal, som laboratorieingenjör. Hon testar och verifierar mjukpappersprodukter med tillhörande dispensrar och deltar i innovationsprojekt.

Vad tycker du om arbetet på SCA?

−Jag trivs som fisken i vattnet. Det var visserligen inte inom just detta område jag tänkte jobba först, men det fanns i bakhuvudet.

Hur togs du emot när du fick jobbet?

− Jag fick ett jättebra mottagande. Arbetskollegorna har haft överseende med att jag saknade erfarenhet när jag började här och om jag har undrar över något så är det bara att fråga dem.

Vad hade du för förväntningar?

−Störst förväntning hade jag på mina arbetskollegor.  Jag tycker att det är jätteviktigt att man funkar bra ihop som ett team, och det tycker jag verkligen vi gör här på SCA.  Jag fick även ett mycket varmt välkomnande till Proffice Life Science.

Sofia Claesson
Ålder: 25
Från: Hindås
Examen: Teknologie kandidatexamen i kemiteknik och högskoleingenjörsexamen i tillämpad bioteknik 2011.
Gjort tidigare: Aupair i USA, ekonomibiträde på Sahlgrenska

Vad fanns det för förväntningar på dig?

−Jag tror att företagen generellt sett har funderingar över om man som ny har tillräcklig erfarenhet för att klara av arbetsuppgifterna och arbetstempot. Därför är det extra roligt att man från SCA:s sida har uttryckt att det har gått över förväntan.

Hur kommer det sig att du valde att plugga till kemiingenjör?

−Jag har alltid tyckt om teknik och kemi. Jag visste att jag vill bli något inom teknik. Intresset för kemi växte sig större på gymnasiet och i årskurs 2 hade jag bestämt mig för en utbildning i kemiteknik.

Vad tyckte du om utbildningen på Högskolan i Borås?

−Den var jättebra. Den innehöll en blandning av kurser som passade mig. Klassen var inte så stor, så vi kunde alltid fråga om hjälp när det behövdes och lärarna såg oss alltid.

Var det några kurser som du tyckte speciellt bra om på kemiingenjörsutbildningen?

−Jag tyckte mest om kurserna i cellbiologi, mikrobiologi och molekylärbiologi, speciellt de laborativa delarna, vilket jag har användning för idag, eftersom vi bland annat testar bakterierstillväxt på vissa av de produkter som SCA har.

Använder du dina kemikunskaper från utbildningen i ditt jobb?

−Jobbet är huvudsakligen inriktat mot fysikalisk testning med vissa inslag av kemi. Så det jag använder mest i jobbet idag är främst kunskaper från de generella ingenjörskurserna som man läste, men självklart även kemidelen.

SCA

SCA är ett ledande globalt verksamt hygien- och skogsindustriföretag som utvecklar och producerar hållbara personliga hygienprodukter, mjukpapper och skogsindustriprodukter. 

Text: Solveig Klug
Foto: Privat