Huvudmeny

2014-07-18 06:29

Tre finalister till Designers' Nest Show Award


Tre av fem finalister är från Textilhögskolan till denna professionella och internationella plattform för designakademiker.

Arrangörerna har bjudit in tio skolor att delta i tävlingen och varje skola har fått föreslå tre studenter vardera. Av dessa trettio studenter har en jury valt ut fem stycken som gått vidare till finalen i Köpenhamn den 6 augusti. Tre av de fem finalisterna är studenter från Textilhögskolan; Felix Roll, Per Hansson och Andreas Eklöf. Vinnaren av Designers' Nest Award får 50 000 danska kronor och erbjuds en utställningsplats på modemässan VISION under en säsong. Felix Rolls kollektion

Hallå där, Felix Roll! Vad innebär det för dig att vara med i tävlingen?
– Jag tror det innebär en möjlighet att få prova mina idéer och tankar kring vad mitt arbete är och hur det tas emot utanför skolans väggar. Det ska bli oerhört spännande att se vad jag får för respons och om det kanske kan bli en språngbräda för att få fortsätta utveckla mina idéer.

Hur känns det att ni är tre stycken från Högskolan i Borås i finalen?
– Det känns väldigt roligt att vi alla fick bli del av de fem som tävlar. Jag tror att alla på utbildningen Modedesign har sina egna intresseområden och sin egen ingång kring vad mode är och kan vara. Om man har möjligheten att få utveckla just dessa egna frågeställningar och tankar under tre år så ger det också en stor variation. Den variationen - och möjligheten till att få hjälp att utveckla just de egna intresseområdena - är något som gör Textilhögskolan stark.

Vad kommer du att visa upp för juryn?
– Jag kommer visa upp ett utdrag från min examenskollektion ”SHAPE OF MOVEMENT”. Min examenskollektion har gått ut på att undersöka hur den mänskliga kroppen kan användas som ett aktivt redskap, för att undersöka och utveckla mode. För denna undersökning har rörelse valts som grundläggande element i processen. Detta genomförs genom att studera den mänskliga kroppen i rörelse utifrån specifika element sett i video. Potentiellt skulle arbetet kunna ge ett alternativ till hur kroppen kan användas mer aktivt i undersökningen av plagg, och ge en bättre förståelse för den roll som kroppen kan spela i utvecklingen av mode.

Text: Annie Klasén

Läs mer
Om Copenhagen Fashion Week