Huvudmeny

2014-05-05 16:55

Årets EXIT växer fram


EXIT 14 är ett stort projekt. Större än det har varit föregående år. När portarana slår upp den 28 maj medverkar samtliga utbildningar till något som ska bli en extraordinär dag.

Examensutställningen arrageras av studenterna själva. Hektiskt och skräckblandad förtjusning är bra ord för att beskriva stämningen så här veckorna innan. I skrivande stund planeras seminarier, visningar och installationer in i minsta detalj.  

- Det är stressigt men jättekul!  Man vill ju få det så himla bra och därför är det extra stressigt, säger modedesignstudenten Linda Dekla.

I den så kallade exponeringsytan på Textilhögskolan finns plagg och textilier under arbete. Där finns också masterstudenten Riikka Talman. I sitt projekt undersöker hon förändrings- och nedbrytningsprocesser i textila material.

- Besökarna ska själva få bryta ner materialet med vatten och på så sätt vill jag skapa en diskussion om hållbarhet. Hur jag väljer att kommunicera mina kreationer är en viktig del av projektet. 

I år medverkar fler utbildningar under EXIT. Vad tycker du att det kommunicerar?

- Jag tycker att det säger en del om bredden som finns på Textilhögskolan och textilbranschen i stort. Det är viktigt att vi lyfter vad textil kan vara och vilka former det kan anta.

Nedan kan du läsa vad några studenter svarade när de fick frågan: Vad kommer du bidra med till årets EXIT?

 

Sara-Lovise EwertsonSara-Lovise Evertson, modedesign år 3

- Jag kommer bidra med fem hardcorebrudar. Det blir väldigt lite människa och väldigt mycket karaktär och sen stilettklackar på det. More is more!


Emma Ferdinius

Emma Ferdinius, TPU år 3

- Med min positiva energi! Och förhoppningsvis smittar det av sig till blivande studenter. Jag ska inte ställa ut men de som har företag i klassen gör det.


Jenny GruffmanJenny Gruffman, textildesign år 3

- Ett möte mellan mönster och form på mönstrets villkor. Jag kommer visa pallar som skapar en visuell effekt av att formen förvrids.


Frida Johansson BohmFrida Johansson Bohm, textilekonom år 3

- Med någonting såklart,men det är inte bestämt än. Just nu fokuserar jag på min C-uppsats som handlar om hur lyxvarumärken utformar sina webbutiker. Är de exklusiva även där?


Emelie och FadilaFadila El Alaovi Sossey & Emelie Wiberg, Textilingenjör år 3

- Vi skriver ex-jobbet tillsammans med IKEA och vill gärna inspirera tvåorna att jobba med företag. Det har gett oss väldigt mycket eftersom vi inte har någon praktik. 


Gustav Kibe

Gustav Kibe, butikschefsutbildning år 3

- Jag och tre andra klasskompisar som medverkar vid Handelsstämman och Retail Awards i Stockholm 12 maj kommer att hålla i en paneldebatt vid EXIT angående detaljhandelns utveckling