Huvudmeny

2014-05-09 13:02

Docentföreläsningar inom företagsekonomi och datavetenskap


Hur företag hanterar bråkiga kunder och kampen för datorers ökade prestanda. Det handlade dagens docentföreläsningar om vid Institutionen Handels- och IT-högskolan.

Föreläste gjorde Nicklas Salomonson, forskare inom företagsekonomi och Håkan Sundell, forskare inom informatik. Föreläsningarna handlade om docenternas forskning inom företagsekonomi respektive informatik.

Nicklas Salomonson leder projektet "Att jobba med jobbiga kunder" som han berättade om. Där har han bland annat studerat hur personalen vid kollektivtrafiken hanterar sina kunder.

– Det har fått anpassa sig efter situationen. En del kunder är bättre att ignorera, i andra lägen kan det vara en poäng att låta kunden skrika av sig, säger han.

Håkan Sundell berättade i sin föreläsning om hur datorers prestanda har förbättrats tidigare, hur man har gjort för att de ska bli snabbare och vilka utmaningar forskarna möter nu för att göra detsamma.

– Det handlar om att skapa parallella algoritmer. Det går inte att låta uppgifterna stå i kö och vänta på sin tur. Om alla uppgifter i datorn arbetar var och en för sig så går det snabbare. Som ordspråker fler kockar gör sämre soppa, säger han.

Text och bild: Anna Kjellsson