Huvudmeny

2014-12-03 15:42

Boråsstudent till final i H&Ms internationella designtävling


Han har redan vunnit den danska tävlingen Designers Nest och fått både TEKOs och H&Ms stipendium för bästa kollektion. Nu har modedesignstudenten Andreas Eklöf chans till vinst igen.

Andreas EklöfHan är en av åtta designstudenter från världen över som gått hela vägen till final i H&M Design Award och därmed vunnit 5000 Euro.Med sin examenskollektion Expressions of tape undersöker Andreas Eklöf, masterstudent på Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås alternativa uttryck inom outdoor-mode.
– Jag har utgått från en metod som jag kallar för action taping som bygger på ett direkt sätt att göra prototyper av plagg. Tejpen visar hur jag konstruerar plagget men också själva metoden.

Under semifinalen blev han väl mottagen av juryn som tycker att kollektionen är stark och välarbetad.
 – Det är en hög konkurrens men väldigt kul att Textilhögskolan står sig så bra bland stora designskolor från hela världen.

Det är första gången som en student från Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås går till final i H&M Design Award. I juryn sitter en rad modeexperter, bland annat Lily Allen, brittisk sångerska. Första pris i tävlingen är 50 000 euro och en modevisning på Fashion Week Stockholm den 27 januari 2015, då vinnaren kommer att presenteras. Vinnaren får också möjlighet till ett mentorskap och H&M kommer att sälja delar av kollektionen i utvalda butiker och online i höst.

Se filmen med samtliga finalister

Text: Therese Rosenblad
Foto: Simon Armstrong