Huvudmeny
Marcus Brännström

2014-11-26 10:13

Förmedlar skatten och lever drömmen


Musiketnolog, visarkivarie och nu bibliotekarie. Marcus Brännström är ett levande bevis på att det är fullt möjligt att vidareutbilda sig och fånga drömmen. Snart är han färdig bibliotekarie och har dessutom blivit tilldelad hedersstipendium på 40 000 kr.

– Framförallt är stipendiet ett erkännande och en stor ära, otroligt glädjande, säger Marcus Brännström när vi når honom per telefon.

Marcus Brännström är Skellefteåsonen som tilldelats stipendium ur Marie-Louise och Gösta Virdings fond för sitt briljanta sätt att förmedla den småländska visskatten. Ära och pengar till trots, vi vill prata med honom för att han snart avklarat bibliotekarieprogrammet på distans. 

Nygammal yrkesdröm
– Bibliotekarie är en nygammal yrkesdröm som har gått i uppfyllelse. Det har varit tufft och det har varit lärorikt. Det är en sak att jag brinner för visor men det hindrar ju inte att jag brinner för biblioteksverksamhet och böcker också. Jag tycker att det är helt fantastiskt att jobba i bokbuss!

Redan på 90-talet funderade Marcus Brännström på bibliotekarieutbildningen i Borås, men valet föll sig ganska naturligt på att studera musiketnologi i Umeå som låg närmare tillhands på flera sätt. Efter sju år som visarkivarie i Västervik tog han chansen på uppmaning av chefen.

– Det är jag väldigt tacksam för och jag skulle uppmuntra fler att plugga i vuxen ålder. En hel del har man då gratis, helt enkelt för att man har levt lite längre. Det bästa med distanspluggandet har varit att jag kunnat omsätta mina teoretiska kunskaper i praktiken eftersom jag samtidigt jobbat i branschen.

Litteratur i blodet
Bokhungern i Marcus Brännström sträcker sig generationer tillbaka. Både författare och bokälskare finns med i släktträdet. Hans mormors farmor hade en stark kärlek till litteratur men på den tiden var det inte tillåtet att koppla av med en trave böcker som bondmora.

– Böcker kan betyda så mycket för människor. Det kan faktiskt vara skillnad på liv och död. En bibliotekarie berättade om när en kvinna ute på stan kastade sig om halsen på henne för att tacka. Den där boken som blev utlånad flera år tidigare hade varit vändpunkten i kvinnans liv, säger Marcus Brännström och fortsätter.

– För mig har det aldrig varit jobbigt att serva människor, för det ger så otroligt mycket tillbaka. De drömmar jag hade en gång har nu blivit verklighet när jag får jobba med både människor, visor och böcker!

Snabba med Marcus

­­

  • Ålder: 38
  • Jobbar som: Visarvikarie och bibliotekarie vid Västerviks musikbibliotek & visarkiv
  • Boktips: Solknepet av Christina Kjellsson
  • Fiktiv gäst på middag: Sångerskan Lapp-Lisa, Anna-Lisa Öst
  • Ordspråk: "Onda människor har inga sånger"
  • Nästa utmaning: Nya spännande arbetsuppgifter