Huvudmeny

2014-10-01 08:11

Forskare belönas för arbete med textila avfall


Hallå där, Sunil Kumar Ramamoorthy, biträdande forskare vid Högskolan i Borås. Du har blivit tilldelat ett miljöstipendium av Textilia för ditt arbete med textila avfall, berätta!

Sunil Kumar Ramamoorthy– Ja, det började för två år sedan i samarbete med Textilhögskolan. Jag har samlat textila avfall från Textilia AB, som är leverantör av textilservicetjänster och har kunder inom hälsa och sjukvård samt hotell och restaurang. Min idé var att använda företagets textila avfall, återanvända det för att producera ett nytt starkare material. Materialet kan användas i flera olika sammansättningar, t ex i bilkonstruktioner. Projektet heter ”Reusing textile waste as reinforcements in composites” en artikel finns publicerad i International journals. Arbetet har också blivit framfört på en internationell konferens.

Hur kändes det att få stipendiet?

– Jag förväntade mig att jag kanske skulle få uppmärksamhet kring det. Det är ett intressant projekt och det är svårt att återanvända textilier på ett kostnadseffektivt sätt, då det är en mix av flera material. Det är också ett aktuellt ämne eftersom vi slänger mycket textilier idag.

– Jag blev förstås också väldigt glad att få ta emot stipendiet. Men det är viktigare för mig att forskningen blir uppmärksammad, än att jag får pengar, det ger mig motivation till att fortsätta jobba med hållbarhet. Förra året var det studenter på Textilhögskolan som fick stipendiet. Det är extra roligt att det har gått till Borås två gånger i rad.

Du har också blivit invald i LIGHTer Phd network för hösten 2015, berätta om det.

– Det är en nationell lättviktsarena, som erbjuder kompetens, utveckling, utbildningar och nätverkande. Varje år blir 20 studenter runt om i Sverige invalda i nätverket och nästa år blir jag en av dem. Det är en väldigt bra möjlighet att vara en del av detta, då jag kommer få träffa många erfarna medarbetare och ytterligare få utbildningar/kurser i närliggande discipliner. Det ger mig också möjligheten till att besöka flera företag där jag kan bredda mitt nätverk.

Läs mer om projektet

Text: Annie Klasén
Foto: Henrik Bengtsson och colourbox