Huvudmeny

2014-09-22 08:00

På fredag: Europas största vetenskapsfest i Borås


Den 26 september är det dags för ForskarFredag, en del av vetenskapsfestivalen Researchers’ Night som firas över hela Europa. Borås är en av 300 städer där forskare möter allmänheten. Dels får skolklasser i Sjuhärad låna en forskare under dagen, dels tävlar sex forskare i Forskar Grand Pix på kvällen.

 Vinnaren av Forskar Grand Prix 2013 

– ForskarFredag är för alla som någonsin undrat vad forskare håller på med. Åtta av våra forskare ska ut till olika skolor och berätta för barn och ungdomar vad en forskare egentligen gör om dagarna. Dessutom har vi en tävling på kvällen där forskare tävlar i att, under lättsamma och festliga former, presentera sin forskning, säger Anna Kjellsson, kommunikatör vid Högskolan i Borås.

Vem är bäst i Borås på att presentera sin forskning?

Det är första gången Forskar Grand Prix anordnas i Borås. Tävlingen går ut på att forskare tävlar i att presentera sin forskning så fängslande, pedagogisk och inspirerande som möjligt. Forskar Grand Prix Borås äger rum på Scandic Plaza klockan 17:30-19:00. Fri entré och öppet för alla.

– Det är ett fantastiskt tillfälle att få ta del av forskning. Utmaningen för forskarna är att presentera år av avancerad forskning på ett enkelt, begripligt och spännande sätt – på bara fyra minuter, säger hon.

Fakta:
ForskarFredag går av stapeln den sista fredagen i september varje år. Förra året hade evenemangen sammanlagt över 1,2 miljoner besökare. I Sverige firas ForskarFredag 2014 på ett 20-tal orter runtom i landet. Arrangör av ForskarFredag Borås är Högskolan i Borås.

ForskarFredag och Forskar Grand Prix samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av AFA Försäkring, AkzoNobel, Formas, Forte, IKEM, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF, Livsmedelsverket, Naturvetarna, SULF, Teknikföretagen, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

De sex forskarna som tävlar är från skilda ämnesområden – allt från resursåtervinning, vårdetik och pedagogik till biblioteks- och informationsvetenskap och arbetsvetenskap. Det är också blandat med doktorander, disputerade och seniora forskare. Vinnaren går vidare till den nationella finalen i Stockholm den 25 november.

– Det känns som en verklig utmaning men väldigt nyttigt att tvingas formulera min forskning på så kort tid, säger Päivi Riestola, forskare inom arbetsvetenskap och en av de tävlande.

 

Text: Anna Kjellsson
Bild: Vetenskap & allmänhet