Huvudmeny
Elsa Tylstedt och Johanna Sänd

2015-12-10 07:00

Hur blir en student mer hållbar?


Vad kan en student göra för miljön och jordens hållbarhet? Kanske gå med i Hållbar Student – ett samarbetsprojekt för hållbarhetsfrågor, ur ett studentperspektiv. Där planeras nya aktiviteter och projekt för ökad hållbarhet.

– En liten förändring i vardagen kan ge stor utdelning för miljön, det är viktigt att poängtera, säger Johanna Sänd. Och att det inte alls behöver bli dyrare att leva mer miljövänligt.

Hon pluggar till webbredaktör och är en av de studenter vid Högskolan i Borås som har engagerat sig i Hållbar Student, en gruppering som startats som en del i ett samarbete mellan högskolan och Västra Götalandsregionen.

I Hållbar Student samlas ett antal studenter med hållbarhetsintresse. Planerna för framtiden är många och klimatet öppet. Varannan tisdag planeras projekt och aktiviteter vid möten på högskolan. En sådan aktivitet var kaffekampanjen.

2 000 pappersmuggar varje dag

– Vi ville göra andra studenter medvetna om att det går åt omkring 2 000 pappersmuggar per dag på Högskolan i Borås, säger Elsa Tylstedt. Per dag! Vi försöker övertala caféerna att sälja kaffet billigare till de som har med sig en egen termos. I vår aktivitet bjöd vi på kaffe till de som hade termos med sig.

Elsa Tylstedt gick med i Hållbar Student direkt när hon började läsa till textilekonom i höstas.

– Det lät som ett bra komplement till min utbildning, säger hon. Jag vill jobba med hållbarhet i mitt framtida yrke och motverka slit-och-släng-samhället.

Hållbar Student försöker hitta lösningar ur ett studentperspektiv, till exempel hur någon som bor i studentkorridor kan sopsortera eller hur det går att handla ekologiskt med en väldigt begränsad budget.

För att nå ut till många finns Hållbar Student på Instagram och Facebook. Där fyller de på med aktuell info: när det är extrapris på ekologiska varor i livsmedelsbutikerna, nya aktiviteter på gång eller rea på Myrorna och liknande tips.

Nyligen var Johannas Sänd och Elsa Tylstedt på en konferens i Göteborg där representanter för hela regionens motsvarigheter till Hållbar Student deltog. Då lades grunden för ett nationellt hållbarhetsnätverk för studenter, som kallas Students for Sustainability Sweden (StuSS).

– Det här är helt klart något som är på frammarsch, säger Johanna Sänd. Vi bytte erfarenheter och det var mycket inspirerande. När vi kom hem hade vi med oss en hel lista på saker att göra.

Festa på överbliven mat

På den listan står till exempel att ordna ”Food rescue parties”, alltså fester på överbliven mat från livsmedelsbutiker, att anordna föreläsningar och workshops med tips och idéer som har med hållbarhet att göra och att hitta samarbetspartners för att kunna rusta upp gamla cyklar.

– Vi tänker på hållbarhet ur ett brett perspektiv, säger Johanna Sänd. Alltså inte bara ekologisk, utan även social och ekonomisk hållbarhet.

Till våren tar Västra Götalandsregionens hållbarhetssamarbete med Högskolan i Borås slut, men Hållbar Student kommer att leva vidare.

– Vi är just i färd med att bilda studentföreningen Hållbar Student, säger Elsa Tylstedt. Och vi kommer att fortsätta vårt samarbete med högskolan genom Birgitta Påhlsson som är samordnare för hållbar utvekling och som ger oss stöd och hjälp och har många kontakter på resten av högskolan och i hela Borås.

De betonar att alla är välkomna till mötena, om så enbart för att ta en nyfiken titt.

– Våra möten är öppna för alla intresserade, och vi vill verkligen vara flexibla och proffsiga och satsa på projekt inom områden som medlemmarna är intresserade av, säger Elsa Tylstedt. Det ska inte vara pekpinnar och sura miner, utan glädje och framtidstro!


Mer om Hållbar Student

Följ Hållbar student på Facebook för att få koll på deras evenemang. (extern länk)

Text och foto: Lena M Fredriksson