Huvudmeny

2015-06-04 12:00

Hög kreativ höjd på EXIT15


Igår var det äntligen dags för Textilhögskolans examensvisningar. Under EXIT15 visade textil- och modedesignstudenterna upp sina examensarbeten. Dagen inleddes med mingel och förhandsvernissage för inbjudet branschfolk och press. Det följdes av en fullsatt VIP-visning där modedesignstudenternas kollektioner visades upp på catwalken.

Textildesignstudenter ställde ut på två plan på Textilmuseet i Textile Fashion Center. Masterstudenten Emma Dahlqvist ställer ut sitt examensarbete i textildesign ”It’s now or näver”. Hon har undersökt de textila kvaliteterna i materialet björknäver för att undersöka hur trä skulle kunna användas som textil.

Emma Dahlqvist

– Det har varit ett väldigt intensivt jobb de senaste veckorna och nu känns det som en belöning – hela EXIT15-utställningen känns väldigt bra, säger Emma Dahlqvist, masterstudent i textildesign.

Det var en myllrande stämning och besökarna rörde sig runt de olika examensarbetena under vernissaget och tittade, fotade och tog selfies med kreatörerna. Studenterna fanns på plats för att berätta om sina arbeten. I entrén till Textilmuseet finns Amanda Nordblads examensarbete ”Wall-couture”.

Amanda Nordblad

– Jag är inspirerad av min mormors hem och alla hennes prydnadssaker som jag minns i detalj. I mitt arbete har jag tänkt mycket på dekoration och stil, där hantverket bakom är i fokus. Genom det handgjorda kan man skapa ”wall-cotoure”, precis som houte couture inom modet. Alla mönster är handmålade och alla applikationer är påförda i efterhand, säger Amanda Nordblad, student i kandidatutbildningen textildesign.

Prestigefulla stipendier delades ut

Textildesignstudenternas utställning på Textilmuseet i Borås är öppen hela sommaren. Se Textilmuseets webb för öppettider.
Modedesignstudenterna visar sina examenskollektioner under Stockholm Fashion Week i augusti och sedan under London Fashion Week.
Läs mer om EXIT15.

När VIP-modevisningen satte igång var alla sittplatser tagna och besökare satt på betonggolvet och stod längsmed catwalken för att få bra utsikt och fotomöjligheter under visningen. Den första musiken startades och följdes av en timmas lång och intensiv visning med fantasifyllda kollektioner av Textilhögskolans modedesignstudenter. Visningen avslutades med att prestigefyllda stipendier delades ut från H&M samt Swedish Fashion Council och TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag . Prisutdelare för H&M var Beata Aurell:

– Jag tycker att det är väldigt spännande att nu vara här och kunna se plaggen och kollektionerna, säger Beata Aurell, H&M och fortsätter:

– Av det jag har sett idag så har många arbetat experimentellt med en form av undersökande metod för sina kollektioner. Jag uppfattar denna visning som att i stort alla har ett bakomliggande koncepttänk. Det är även många som arbetat med konstruktion och dekonstruktion. På visningen idag har jag fått en bra bild av allas tankar och idéer och det är otroligt spännande att få ta del av detta.

Stipendiumvinnare EXIT15

Stipendievinnarna Moa Antonsson, Camilla Arnbert, Sara Lundberg, Emilia Elfvik och Hanna Bredberg.

Swedish Fashion Council och TEKO delade ut priset i textildesign till kandidatstudenten Hanna Bredbergs examensarbete ”Dear Deer” och priset i Modedesign gick till Sara Lundberg och hennes kollektion ”OMG(s)” som bryter ny mark för vad mode kan vara.

– Det har varit en väldigt hög kreativ höjd. Roligt att examensstudenterna på olika sätt tänjer på gränser – både vad gäller forskningen rent teoretiskt men även vad som är mode, säger stipendieutdelare Elin Fredberg, VD på Swedish Fashion Council.

Josefin Runquist

Från Josefin Runquists kollektion "Change in motion".

Saina Koohnavard

Saina Koohnavard, masterstudent i modedesign, visade sin kollektion ”Made you look”:

– Min kollektion är på nio outfits som behandlar perception. I arbetet har jag tagit inspiration från gestalt-lagarna och applicerat det på kläder, lager och färg för att undersöka hur vi kategoriserar ett plagg eller en form.

Sara Lundberg

Sara Lundberg var en av dem som fick stipendium av Swedish Fashion Council och TEKO för sin kollektion "OMG(s)".

Stipendiater

H&M:

  • H&M's stipendium på 12000 kronor går till Camilla Arnbert.
  • H&M's stipendium på 10000 kronor går till Moa Antonsson.
  • H&M stipendium på 8000 kronor går till Emilia Elfvik

Swedish Fashion Council och Sveriges Textil och Modeföretag (TEKO)

  • Hanna Bredberg, textildesign
  • Sara Lundberg, modedesign

Läs mer

Se alla studenternas arbeten i vår webbkatalog.

Text: Jennie Olsson
Foto: Anna Sigge och Jennie Olsson