Huvudmeny

2015-06-16 13:30

Hållbart och nedbrytbart


Under en workshop vid Högskolan i Borås på måndagen den 15 juni samlades ett trettiotal deltagare som rest från hela världen för att diskutera och lära sig mer om hållbara textilier, kompositer och plast. Professor Rajiv Srivastava var en av föreläsarna under workshopen:

– I den internationella forskningsgruppen har vi just avslutat ett ettårigt forskningsprojekt och som sammanfattning av projektet organiseras denna workshop. Målet är att skapa mer hållbara kompositer – och i slutändan göra mer gröna produkter, berättar professor Rajiv Srivastava från Indian Institute of Technology Delhi, Indien.

Kompositer kan förenklat beskrivas som ett konstgjort sammansatt material. De finns i bilkomponenter, pulkor, sportartiklar, behållare och som implantat i kroppen.

– Min forskning handlar om att bygga vävnad och skapa mer biologiskt nedbrytbara tyger och material, vilket görs via elektrospinning, säger professor Rajiv Srivastava.

Kommersiell nytta

I fokus under måndagen var biobaserade och biologiskt nedbrytbara polymerer. Framstående föreläsare från Nigeria, England, Indien och Borås presenterade sin forskning under den öppna workshopen.

– Forskningen som presenteras under denna workshop är till nytta för akademiker som oss, men det är även viktiga diskussioner för kommersiella företag. Mer hållbara kompositmaterial har väldigt många industriella användningsområden som kan användas i produkter och därför bör intresset vara stort hos företag och i industrin, avslutar doktor Hom Nath Dhakal, Advanced Polymer and Composites Research Group, University of Portsmouth, England.

Det är Mikael Skrifvars, professor i polymerteknik vid Högskolan i Borås, som tillsammans med den internationella forskargruppen bjudit in till måndagens workshop. Mikael Skrifvars leder en grupp av kompositforskare vid högskolan som forskar på olika typer av kompositer inom till exempel plast, textil och garn.

Läs mer:

Mer information om komposit och om forskargruppen från Högskolan i Borås hittar du i Magasin 1866.

Föreläsningsprogrammet från workshopen.

Text och bild: Jennie Olsson