Huvudmeny

2015-06-12 08:30

Kristoffer kodar och bygger programvara


Steg för steg och kurs för kurs bygger studenterna på sina kunskaper för att sedan kunna ta sig an större projekt. Kristoffer Johansson är snart färdig med systemarkitektutbildningen och redan innan examen väntar ett jobb som systemutvecklare.

Kristoffer Johansson.

Varför valde du att bli systemarkitekt?

– Jag hade aldrig programmerat innan jag började på utbildningen, men jag har alltid varit väldigt intresserad av teknik och datorer. Det visade sig att utbildningen passade mig bra och snart har jag tagit min examen.

Varför blev det i Borås?

– Jag är född och uppvuxen i Borås. Det som är bra med Högskolan i Borås är att man här riktar in sig på att vi ska lära oss vad vi faktiskt ska jobba med efter utbildningen, medan andra högskolor verkar ha en mer teoretisk inriktning.

Kristoffer Johansson
Ålder: 24
Från: Borås
Tidigare gjort: Läst elprogrammet på Viskastrandsgymnasiet. Jobbat ett par år som elektriker, jobbat extra på lager och som teletekniker.
Fritid: Datorspel, e-sport, vara med sambon och katten, utan inbördes ordning.

Vad gör ni på programmet?

– Vi bygger programvara och skriver kod. Det är stundtals rätt svårt, men upplägget är bra. Vi har teoretiska genomgångar som följs upp med labbar i mindre grupper där vi tillämpar det vi lärt oss. I årskurs ett hade vi bland annat grundläggande kurser i programmering och algoritmer. I årskurs två var det grupparbeten i lite större grupper och kurser inom maskininlärning och artificiell intelligens. I årskurs tre genomförde vi ett stort utvecklingsprojekt åt en extern uppdragsgivare på 15 högskolepoäng. Kunskaperna har byggts upp steg för steg under de tre åren, jag hade som sagt aldrig programmerat tidigare. När vi är klara är vi redo för att börja jobba. Eftersom IT-världen ständigt förändras måste man vara duktig på att ta till sig nya kunskaper, något som vi förbereds för i utbildningen.

Vad tycker du om utbildningen?

– Den har varit väldigt bra. Upplägget är bra och vi har lärt oss grunderna ordentligt under första och andra läsåret. Gemenskapen i klassen har gjort att jag känt mig hemma.

Vad tycker du om undervisningen?

– Vi har väldigt kompetenta lärare. Vi får lära oss om spännande ämnen som maskininlärning och provar på många olika tekniker. I kursen maskininlärning fick vi bland annat skapa spelagenter som blev betydligt bättre än oss själva på att spela fyra i rad och Tetris.

Vad ska du göra efter utbildningen?

– Jag har faktiskt redan fått jobb. Det är det många i klassen som har. Jag ska jobba som systemutvecklare på Centiro. Där utvecklar man mjukvara för transportadministration.

Tips till blivande systemarkitekter

– När du söker till utbildningen tänk på att det handlar om programmering och att skriva kod. Se till att vara i fas med studierna hela tiden, för de tidigare kurserna är en förutsättning för att kunna gå vidare med kommande kurser. Du som söker bör ha ett visst intresse för teknik.

Läs mer om Systemarkitektutbildningen, 180 hp

Text och foto: Solveig Klug