Huvudmeny
Mariann Johanson framför en vägg av knappar - en del av gåvan till Textilhögskolan.

2015-06-29 11:09

Många knappar små – stor gåva till Textilhögskolan


Under nära 50 år har Mariann Johanson försett boråsare med knappar från butiken G.J:s Textil. Men under hösten 2014 var hälsan inte helt med och hon fick stänga sybehörsbutiken. Efter den avslutande utförsäljningen valde hon att skänka allt som var kvar till Textilhögskolan.

– De ringde och frågade om vi ville ta emot det som var kvar. Det är enorma mängder knappar, men även tyger, garner och andra sytillbehör. Det är en fantastisk gåva, säger Åsa Haggren, universitetsadjunkt på Textilhögskolan.

I juni bjöds Mariann in för en privat rundvandring av Textilhögskolan som tack och för att visa hur gåvan kommer att användas av studenterna. I sylabbet är en hel vägg täckt av knappar, och det finns stora mängder förvarade i lådor. Mariann tar fram några exemplar i pärlemor och läder.

– Knappar blir ju egentligen aldrig för gamla. Det går i vågor vad folk vill ha, men sedan finns det alltid de som letar efter just pärlemor eller läder, berättar hon.

Textilbutiken med störst utbud i Västsverige

Mariann startade butiken efter några år inom konfektionsbranschen. Där började hon vid maskinerna på Fox i Borås. Hon hann med att arbeta med skärning, schabloner och fick provsy när nya typer av tyger kom in. Men så för nästan 50 år sedan startade och hennes man butiken G.J:s Textil i Sjöbo. Marianns gedigna kunskaper om sömnad och tyger har sedan dess varit efterfrågad bland kunderna.

– Ofta kom personer till mig med något som det skulle vara knappar till, och så fick jag rådgöra med dem vilka som passade bäst.

Butiken G.J:s Textil stängd efter utförsäljning.

Allt i G.J:s Textil såldes styckvis och per meter, kunderna skulle få exakt det de letade efter. Under alla år har Mariann haft ordning på varenda knapp och band och vetat exakt vart minsta synål befann sig i lokalerna. I butiken, som ryktas ha varit den äldsta av sitt slag i hela landet, såldes det förutom knappar också sytillbehör, tyger och garner.

– Vi hade störst sortiment i Västsverige. Kunder visste att när de sökte efter något specifikt så skulle de gå till oss – för fanns det inte i vår butik så fanns det inte alls, säger Mariann Johanson.

Text och bild: Jennie Olsson