Huvudmeny

2015-06-26 08:00

Miljon-printern på plats


I vintras blev det klart att Stiftelsen Svensk Textilforskning beviljat 1 miljon kronor för att finansiera en unik digital ink-printer. Nu finns den äntligen i Textilhögskolans forskningslabb.

Printern är baserad på digital inkjet-teknologi, vilket passar till utveckling och produktion av funktionella och smarta textilier. Den har ett bältdrivet system vilket innebär att textilen ligger på ett band som går förbi printerhuvudet. På det viset kan printern printa direkt på textilen och i flera lager, i industriell hastighet, utan att kräva stora partier.
– Den bidrar till forskning och utbildning, den är kostnadseffektiv och går i linje med högskolans hållbarhetsarbete, säger Vincent Nierstrasz, professor inom textil materialteknologi vid Textilhögskolan vid Högskolan i Borås.

Junchun YuJunchun Yu, som precis blivit beviljad medel från KK-stiftelsen för sitt projekt Funktionalisering av textil med digitalt inkjet tryck för smarta textilier, är förväntansfull.
- Jag tror starkt på att printern kan bidra mycket till vår forskning och utbildning. Tillsammans med en tekniker har jag arbetat i två dagar med att installera och testa den och allt verkar lovande hittills, säger Junchun Yu.

Nu ska han fortsätta att ”lära känna” maskinen.
- Snart ska jag börja experimentera med funktionellt bläck som jag har utvecklat. Det ska bli väldigt roligt!

Läs mer om Junchun Yus projekt

Text: Therese Rosenbkad
Foto: Junchun Yu