Huvudmeny

2015-06-17 09:00

Nej, man blir inte informatör om man pluggar informatik


Vad är informatik? Frågan ställdes på sin spets när Sarah Andrén, som ville bli informatör, av misstag sökt in till utbildningen Affärsinformatik med inriktning mot Internationell Marknadsföring och IT.

Sarah Andrén.

Men skam den som ger sig. Sarah går nu andra året och stortrivs på utbildningen. Hon vill jobba med ledarskap och projektledning i framtiden och nu får hon ett helt paket med både företagsekonomi och IT att grunda karriären med. Två examina hägrar, liksom ett års studier i Kina.

– Jag vet! Det är många som har skrattat åt mig. Jag kom in på utbildningen på ett bananskal, av misstag… Jag ville ju bli informatör och hade inte koll på vad informatik innebar. Jag trodde att det hade med information att göra. Men väl här blev jag positivt överraskad och valde att fortsätta på utbildningen, den är ju jättespännande, förklarar hon.

Får helhetsbild

Utbildningen ger en bra helhetsbild som spänner över både företagsekonomi och IT, tycker Sarah. Det är egentligen två utbildningar i ett och samma program. Man läser ekonomikurser parallellt med IT-kurser.

Sarah Andrén
Ålder: 23
Från: Åmål
Tidigare gjort: Gick natur med inriktning – människa och beteende på gymnasiet, har jobbat som butikschef i en skidshop i Sälen, pluggat statsvetenskap en termin
Fritid: Jobbar extra på Stadium och tränar löpning

– Vi lär oss allt från att redovisa med papper och penna till att programmera och koda.

Sarah tycker att kurserna i redovisning och marknadsföring är väldigt roliga. Just nu läser hon en kurs som heter E-business.

– På den kursen ser vi verkligen kopplingen mellan affärsverksamhet, företagsekonomi, och IT.

Till hösten i årskurs 3 åker Sarah till Kina ett helt läsår. Där ska hon läsa kurser på högskolans partneruniversitet i Jinan.

– Det är en fantastisk möjlighet för oss. Det ska bli jättespännande. Nu i årskurs två har vi fått läsa kurser tillsammans med studenter från Kina och från dem har vi fått en del tips om hur det är att vara student där. Det märks att det är kulturella skillnader, men jag är beredd på att det blir en stor omställning.

Praktik i Kina

Under studieåret i Kina ska hon också göra ett internship på ett kinesiskt företag.

– Vi har fått välja om vi vill vara på ett IT-företag eller ett företag som jobbar med företagsekonomi och marknasföring. Jag har valt att vara på ett som jobbar med marknadsföring.

För att förbereda sig ytterligare ska Sarah läsa en kurs i kinesiska på distans under sommaren.

Vad tycker du om Borås och högskolan?

– Jag gillar staden och jag gillar högskolan. Man är mån om att göra skolan fin och i staden tänker man på kulturen. Staden är lagom stor och greppbar… större än Åmål.

Hur ser framtiden ut?

– Min tanke är att bli projektledare, fast inom vad det vet jag inte än. Men jag gillar konceptet att jobba med tidsramar mot ett tydligt mål. Jag tycker att det är roligt att lösa uppgifter på bästa sätt tillsammans med medarbetare i olika konstellationer.

Den allra första kullen på utbildningen slutar till sommaren. Sarah kommer att följa hur det går för dem.

– Jag har träffat företagare som säger att de väldigt gärna vill ha medarbetare med sådana kunskaper inom företagsekonomi och IT i kombination, så det ska bli spännande att se hur de tas emot på arbetsmarknaden.

Tips till andra som funderar på att söka till utbildningen:

– Det är ju bra om du har ett visst intresse för både datateknik och ekonomi, så att du inte söker till utbildningen och tänker att det går att inrikta sig bara på ett av de två områdena. Gå på föreläsningarna, för där få man bra information, hjälp och tips, bara genom att sitta och lyssna på föreläsarna. Börja läsa kurslitteraturen så fort du har fått tag i den och plugga inte bara för att klara tentorna, utan för att verkligen kunna något, för det behövs till de kurser som följer.

Utbildningen läses i fyra år. Man skriver två avslutande uppsatser om 15 högskolepoäng vardera, ett inom företagsekonomi och ett inom informatik. Utbildningen leder till dubbla kandidatexamina, dels i företagsekonomi, dels i informatik.

Läs mer om Affärsinformatik med inriktning mot Internationell Marknadsföring och IT, 240 hp.

Text och foto: Solveig Klug