Huvudmeny
John-Daniel Isacsson.

2015-04-08 08:00

John-Daniel designar för framtiden


Att studera till modedesigner handlar om så mycket mer än bara färg och form. "En vanlig missuppfattning är att det är något slags syslöjd, eller som i tv-serien Project Runway", säger John-Daniel Isacsson, som studerar sista året på Modedesignutbildningen.

Designintresset har funnit där sedan barnsben. När John-Daniel Isacsson var 11 år designade han ett par byxor tillsammans med sin mormor, och i gymnasiet började han sy kläder till sina kompisar. Under några år drev han och en kompis ett eget klädmärke med streetinspirerade herrkläder.

– Under den tiden insåg jag att vem som helst kan starta ett klädmärke, men jag var mer intresserad av att utforska olika områden i relation till mode.

John-Daniel Isacsson
Ålder: 25
Bor: Borås, kommer från Norrköping.
Gör: Går tredje och sista året på Modedesignutbildningen.

Förberedande år

Innan han sökte till Modedesignutbildningen gick John-Daniel ett förberedande år där han lärde sig fler tekniker som tryck och stickning, och inte minst utvecklade han sitt kritiska tänkande. Det är något han rekommenderar alla som vill läsa modedesign. Just nu läser han tredje året på utbildningen och håller på att planera och göra research inför sitt examensarbete.

Utbildningen är till stor del praktisk med få tentor, men varje moment innehåller teori på så sätt att studenterna gör research för att bland annat se vad som redan har gjorts och vad de kan bygga vidare på. Det läggs stor vikt vid att de motiverar sina val och förklarar vad de vill göra. 
– Jag tycker att utbildningen är skitkul. Det är ett högt tempo, man behöver ett personligt engagemang och man måste brinna för design. Kravmässigt ska man föra utvecklingen framåt. Vi pushas mycket i att utveckla koncept, inte bara göra saker som är snygga, säger John-Daniel Isacsson, som tänker söka till masterutbildningen och kanske så småningom forska.

Utmaning med hållbar produktion

En av modeindustrins stora utmaningar idag är att ställa om till en miljömässigt och socialt mer hållbar produktion. 90 procent av plaggets miljöpåverkan bestäms i designstadiet, när designern väljer material, färger, med mera. Det är en spännande tid att börja arbeta i, tycker John-Daniel Isacsson, som är mycket nöjd med utbildningen på Textilhögskolan. 
– De här tre åren har varit jättebra, för mig är det här helt rätt. Det finns så mycket tillgångar här, både vad gäller material och personal. Vi får mycket hjälp av professorerna och forskarna.

Under utbildningen har studenterna löpande kontakt och samarbeten med flera olika företag. Praktiken under näst sista terminen ordnar studenterna själva. John-Daniel sökte och fick praktik på Adidas. Det var ett bra komplement till hans eget mer konstnärliga uttryck, och gav inblick i hur ett större företag arbetar. 
I sitt examensprojekt vill han utforska nya metoder att definiera plagg genom att använda okonventionella material och former.
– Som designer vill jag öppna upp för nya idéer, visa potentialen med olika uttryck och utveckla nya metoder och tekniker, säger John-Daniel Isacsson.

 


 

Läs mer

Läs mer om Modedesignprogrammet.

Studentpodden

Du har väl inte missat Studentpodden, högskolans egen podcast om utbildning, jobb och livet. Läs mer och lyssna på Studentpodden.

Text: Lina Färm
Foto: Suss Wilén

Först publicerad: 23 januari 2015