Huvudmeny

2015-04-15 08:00

Stina lever drömmen i New York


I sitt rum på 14:e våningen har Stina Holmström utsikt över hela Manhattan. Utbytesterminen i New York ingår i hennes utbildning till textilekonom.

Stina Holmström.Hong Kong, Australien, Taiwan eller kanske någonstans i Europa. När den fjärde terminen närmade sig, hade textilekonomstudenterna många resmål att välja mellan. Stina Holmström har alltid drömt om att bo i New York, och tog chansen att samtidigt förbättra sin affärsengelska.
– Det passar mig perfekt att få det här ombytet, att träffa nya människor och nätverka. Det är en fantastisk stad, det stämmer att New York aldrig sover. Jag slutar aldrig att förvånas eller inspireras av människor som man ser här.

Ett par dagar i veckan tar hon tunnelbanan från Franklin Avenue i Brooklyn och åker till Berkeley College, där hon just nu läser PR, Integrated marketing och International business. Stina Holmström planerade sin utbytestermin själv, men Textilhögskolan erbjuder annars alternativ där utlandskurserna räknas in i utbildningen. För de studenter som planerar resan själva är detta inte självklart.

Mycket i början

Stina Holmström åkte ensam, och var lite orolig hur det skulle bli socialt. Tänk om ingen ville umgås?
– Jag hade tur att träffa några jättegulliga tjejer första dagen, och vi har hängt ihop sedan dess. Det är främst svenskar, men nu börjar jag träffa andra också. Amerikaner är så öppna, säger hon.

Stina Holmström
Ålder: 21
Bor: Just nu i New York, annars i Borås.
Gör: Läser fjärde av sex terminer på Textilekonomprogrammet.

Den första tiden utomlands har det varit mycket administrativt som ska klaras av, som att registrera sig i skolan. Så småningom kommer vardagen som är lite annorlunda än på Textilhögskolan. Stina Holmström går bara i skolan två dagar i veckan, men har istället läxor. Det är, konstaterar hon, lite slappare än skolan hemma. Lite mer som på gymnasiet, fast med högre krav.
– Jag skulle inte vilja byta min utbildning på Textilhögskolan mot någon annan, för både den och skolan är så bra.

Fick tips av en bekant

Efter gymnasiet var Stina ganska skoltrött. Hon visste att hon ville jobba med mode, men inte hur. En vän till familjen jobbade på Lindex huvudkontor i Shanghai och hade läst textilekonomprogrammet i Borås. Stina Holmström blev nyfiken och sökte. Ett år efter studenten började hon utbildningen.
– Jag trivs hur bra som helst. Lärarna är fruktansvärt kompetenta. De tar sig verkligen tid för oss studenter och har lång erfarenhet av det de lär ut. Det är också värdefullt att få kontakt med företag, antingen gör vi studiebesök eller så kommer de till oss och föreläser, säger Stina Holmström.
Hon hade dock gärna velat ha praktik i utbildningen, inte minst för att få bättre kontakt med arbetsmarknaden. Ännu har hon inte bestämt exakt vad hon vill jobba med, även om det lutar åt inköp.

Skulle du kunna tänka dig att jobba utomlands?

– Jättegärna. Men det skulle också vara roligt att ha ett jobb med bas i Sverige, men där man reser mycket. Resor är inget hinder, bara en möjlighet, säger Stina Holmström.


Läs mer

Läs mer om Textilekonomprogrammet.

Studentpodden

Du har väl inte missat Studentpodden, högskolans egen podcast om utbildning, jobb och livet. Läs mer och lyssna på Studentpodden.

Text: Lina Färm
Foto: Privat

Först publicerad: 2015-03-13