Huvudmeny
Karta över Nepal

2015-04-27 11:32

Studenter på plats under jordbävning i Nepal


Två sjuksköterskestudenter från Högskolan i Borås befinner sig i Nepal, där det i helgen varit en kraftig jordbävning. Studenterna mår bra och arbetar nu på att ta sig hem så snart som möjligt.

– Studenterna försöker regelbundet uppdatera sina föräldrar om läget och jag har i min tur kontakt med studenterna, säger Yvonne Samuelsson, internationell koordinator på Högskolan i Borås. De mår bra och befinner sig utomhus på ett fält för att undvika eventuella ras från byggnader. Möjligheterna att ladda mobiltelefoner är just nu väldigt begränsade, vilket gör att de får vara sparsamma med sina batterier.

Jordbävningen ägde rum mellan huvudstaden Katmandu och Pokhara, där studenterna befinner sig. Redan innan studenterna åkte hade högskolan meddelat svenska ambassaden i Nepal om att de skulle befinna sig i landet. Även Utrikesdepartementet har fått med studenterna på listan över svenskar som befinner sig i Nepal.

– Enligt resplanen skulle de ha lämnat Katmandu den 4 maj, men vi har varit i kontakt med försäkringsbolaget som nu arbetar på att få hem dem så snart som möjligt. Vad som eventuellt kan vara bekymmersamt är att många vägar mellan städerna har rasat. Flygplatsen i Katmandu har öppet, så om studenterna lyckas ta sig dit på något sätt tror jag inte att det ska vara några problem för dem att komma hem.

Högskolan följer utvecklingen för studenterna i Nepal och denna nyhet uppdateras då vi får besked om förändringar.

Uppdatering kl. 09:00 den 28 april: Studenterna befinner sig nu i en bil på väg mellan Pokhara och Katmandu, då detta i samråd med försäkringsbolaget bedömts som det säkraste resesättet. Det är oklart hur lång tid resan tar, men de har förberett sig väl med proviant och vatten.

Uppdatering kl. 10:55 den 28 april: Studenterna har kommit fram till Katmandus flygplats och inväntar besked om när de kan flyga hem.

Uppdatering kl. 12:02 den 28 april: Studenterna är nu inbokade på ett flyg till Sverige som avgår ikväll.

Uppdatering kl. 09:43 den 29 april: Studenterna landade i Sverige kl.06:45 imorse.

För mer information kontakta Birgitta Alfraeus.

Text: Helen Rosenberg