Huvudmeny

2015-04-14 08:00

Tekniskt basår smidig ingång till textilingenjörsutbildningen


Tekniskt basår var den rakaste vägen för Ellen Eklöf som bestämt sig för att läsa till textilingenjör, men saknade fullständig behörighet.

Ellen Eklöf.

Gymnasieutbildningen inom textil och hantverk låg visserligen inom rätt område för Ellen. Hon byggde på med högskolekurser inom textilvetenskap. Men i längden räckte detta inte för henne. Det blev för teoretiskt. Hon försökte sig på lite jobb inom teaterkostym men kände att hon inte hade tillräckligt driv och fick kämpa hårt för att få ekonomin att gå runt. Nu hade Ellen en bra plan B på gång, att bli textilingenjör.

– Jag tycker om teknik och matematik. Som textilingenjör får du möjlighet att kombinera textil och teknik, två roliga saker i ett, förklarar hon.

Ellen Eklöf 
Ålder: 25
Från: Stockholm
Tidigare studier: Gymnasieutbildning i hantverk – textilt modeskapande och textilvetenskap på Uppsala universitet.
Tidigare gjort: Jobbat på konsultföretag inom lager, industri, reception, inventering och jobbat i butik i några år.
Fritid: Är engagerad i Studentkåren, är med och gör event för textilstudenterna, sjunger i studentkören.

Eftersom hon inte uppfyllde förkunskapskraven för matematik, kemi och fysik valde hon att först gå tekniskt basår. Detta blev den genaste vägen eftersom Högskolan i Borås erbjuder tekniskt basår specifikt för sökande till textilingenjörsutbildningen och med garantiplats rakt på.

– Ytterligare en sak som är bra med att läsa tekniskt basår är att man har kunskaperna från basåret färskt i minnet när ingenjörsutbildningen börjar.

Vad tycker du om basåret?

– Det var bra och skönt jämfört med när man läste på gymnasiet. På basåret läser man nämligen bara två kurser åt gången.

Var det svårt att komma tillbaka in i studierna?

– Nej. Jag tycker att matematik är kul och i början var det mycket repetition från gymnasiet. Vi hade bra lärare. Fysik var lite svårare, men det gick bra det också. Vi studenter hjälpte varandra, vi satt i biblioteket och pluggade tillsammans.

Hur fungerade det i klassen?

– Vi läste med studenterna på det vanliga tekniska basåret och tillsammans med dem var vi närmare 80 studenter, men vi som skulle vidare till textilingenjörsutbildningen fann varandra rätt så snart och fick en jättefin sammanhållning.

Har du någon favoritplats på högskolan?

– Det är uppe på takterassen på Textile Fashion Center där Textilhögskolan ligger när solen skiner.

Vad tycker du om Borås?

– Borås är en trevlig stad med ett oförtjänt dåligt rykte. Om man saknar storstaden är det nära till Göteborg. Borås är en lagom stad för mig. Här är nära till naturen och det finns flera fina småsjöar runtomkring. En riktigt fin plats att vara på inne i stan är på en bänk på bron mellan Stadsparken och Grand Hotel med utsikt över Viskan.

Hur bor du här i Borås?

– Jag bor i ett litet kollektiv. Vi är fyra personer som delar på en femrummare. Två av oss är studenter och två arbetar. Det fungerar jättebra.

Vad rekommenderar du andra som vill läsa tekniskt basår och sedan vidare på textilingenjörsutbildningen?

– Försök få sammanhållning så fort som möjligt i klassen, plugga tillsammans, peppa och stötta varandra. Gå redan under basåret över till Textilhögskolan och titta runt, för det är en fantastisk miljö som väntar er. Ta kontakt med faddrarna på Textilhögskolan.

Läs mer om Tekniskt basår för sökande till textilingenjörsutbildning.

Text och foto: Solveig Klug