Huvudmeny

2015-04-28 07:30

EXIT15 undersöker nya vägar för mode och textil


Kan björknäver bli en textil? Hur konstruerar man tio meter tyg på en kropp genom att klippa hål i tyget? Den 3 juni visar Textilhögskolans studenter upp sina examenskollektioner under EXIT15 i Borås. Välkommen på en heldag med presentationer, vernissage och modevisning!

Katrin Tijburg är projektledare för EXIT15.

– Precis som under förra årets EXIT kommer alla Textilhögskolans programutbildningar, på både kandidat-, magister och masternivå, delta med olika programpunkter. Därmed representerar dagen den tvärdisciplinära miljö som vi har på Textilhögskolan och är stolta över.

Emma DahlqvistBjörknäverns textila kvaliteter

Emma Dahlqvist läser masterutbildningen i textildesign och har precis blivit klar med sitt examensarbete. Arbetet fokuserar på björknäver, ett material som finns nära tillhands i Sverige och som traditionellt använts mycket inom slöjden. Numera utgör det mest spill från skogsindustrin.

– Genom att använda till exempel laserskärning och värmepress har jag undersökt och hittat typiska egenskaper som man förknippar med textil, som att det är mjukt, har olika taktila kvaliteter och är stretchigt.

Under EXIT15 ställer Emma Dahlqvist ut sina resultat, både fysiska och foton, och visar på hur näver kan manipuleras till att bete sig som textil.

– Tanken med projektet har varit att vidga det textila begreppet. Kan näver bli en textil? Och vilka andra material skulle i så fall också kunna bli textilier i framtiden?

Joel Prehn AnderssonDekadent hållbarhetstänk

Joel Prehn Andersson läser sista året på modedesignutbildningen och är i full färd med att slutföra sin examenskollektion. Han har undersökt en dekorationsteknik som härstammar från renässansen.

– Tekniken heter slashing och går ut på att man genom att göra hål i det översta tyglagret visar det lyxiga underliggande tyget. Men istället för att använda tekniken som dekoration har jag använt den för att konstruera kollektionens plagg genom drapering.

Tekniken innebär att stora tygstycken dras genom varandra och på så sätt skapar en dramatisk, dekadent och nästan arrogant känsla och volym. En viktig utmaning för Joel Prehn Anderson har varit att få kollektionen hållbar.

– Trots att jag använder väldigt mycket tyg till varje plagg har jag ett tydligt hållbarhetstänk i arbetet. Det får inte bara bli onödig design. Jag klipper till exempel inte bort något material utan använder allt, det blir alltså nästan inget spill. Tyget kan dessutom användas igen.

Modedesignstudenternas examenskollektioner visas för första gången på EXIT15 i Borås den 3 juni. Till hösten bär det av till modeveckorna i Stockholm och London.

 

Välkommen på EXIT15 3 juni

Heldagsaktiviteter kl. 8:30-15:00 på Textilhögskolan. Program kommer inom kort på  www.exit15.se

Utställlning,  textildesign

 Vernissage: Kl. 18:30 på Textilmuseet, Textile Fashion Center.
(Kl. 15:30 vernissage för särskilt inbjudna och press)
Utställningen har öppet för allmänheten 4-7 juni enligt Textilmuseets öppettider.

Modevisning, modedesign

 Kl. 19:30, Marketplace Arena, Textile Fashion Center
(Kl. 16:30 visning för särskilt inbjudna och press)

Anmälan för press: therese.rosenblad@hb.se

Text och porträttfoto på Joel: Ida Borenstein
Övrigt foto: Studenternas egna