Huvudmeny
Myriam Saadoun

2015-04-10 08:00

"Vår specialistkompetens är eftertraktad"


Myriam Saadoun från Göteborg, är snart klar med specialistutbildningen till intensivvårdssjuksköterska. Hon uppskattar de praktiska momenten i utbildningen och ser fram emot att få komma ut och börja arbeta.

– Det bästa med utbildningen är att få komma ut och få förankra det man har lärt sig i praktiken. IVA-utbildningen ger en bra grund och en försmak på vad som kommer sen, säger Myriam och berättar att hon gjorde sin praktik inom NIVA – Neurologisk intensivvård.

Eftersom många av lärarna också är verksamma i yrket kan de förmedla verklighetstrogna och färska upplevelser om hur det är att jobba, vilket hon uppskattar.

Myriam Saadoun
Ålder: 27
Familj: Sambo
Bostadsort: Göteborg
Fritid: Fotboll och klättring
Favoritplats på högskolan: Sofforna i biblioteket och bänkarna ute på våren.
Särskilt bra på: Att dribbla

Förutom de medicinska kurserna i utbildningen som Myriam gillar, så tycker hon också att det är roligt med anhörigvård som är en viktig del i yrket.

– Det är roligt att göra dem delaktiga i vården. Inom IVA är sköterskan en stöttepelare i kommunikationen med anhöriga och närstående, säger Myriam.

– Jag har alltid varit intresserad av att interagera med andra människor. Redan i skolan var jag den där empatiska tjejen som ville hjälpa till.

Flera års erfarenhet från vården

Under gymnasiet läste Myriam naturvetenskapligt program, men jobbade samtidigt extra inom äldreomsorgen. Intresset för att arbeta inom vården gjorde att hon läste ytterligare ett år på Komvux för att utbilda sig till undersköterska. I det yrket blev hon kvar i fem år och arbetade både inom äldreomsorgen och på sjukhus i Göteborg.

Därefter kände Myriam för att studera vidare till sjuksköterska.  Kärleken tog henne till Kalmar där hon läste grundutbildningen. Första sommaren fick hon jobb på en intensivvårdsavdelning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, där fick hon upp ögonen för yrket som IVA-sjuksköterska.

Det var farten och fläkten inom intensivvården som lockade henne. Man får också samarbeta med många olika personer. Tre hela somrar blev det på intensivvårdsavdelningen under studietiden.

Väl färdigutbildad som sjuksköterska arbetade hon två år i yrket innan hon påbörjade specialistutbildningen till intensivvårdssjuksköterska vid Högskolan i Borås.

IVA-sköterska - ett framtidsyrke

Just nu är Myriam i full färd med att skriva på sin examensuppsats som handlar om vad samarbete och kommunikation har för betydelse för patientsäkerheten på Södra Älvsborgs Sjukhus – SÄS.

– När jag är klar ska jag söka jobb på en intensivvårdsavdelning, vi är eftertraktade, säger Myriam. I första hand vill hon arbeta inom allmän IVA för att få se så mycket som möjligt.

Att IVA-sköterska är ett framtidsyrke är det ingen tvekan om. Det flesta av Myriams klasskamrater har fått sin utbildning betald genom kontrakt med framtida arbetsgivare.

–Vår specialistkompetens behövs, utbildningen är jättegivande. Ta vara på tiden, året går så fort, avslutar Myriam som rekommenderar utbildningen.


Läs mer

Läs mer om Specialistsjuksköterskeutbildningen med inriktning mot intensivvård.

Studentpodden

Du har väl inte missat Studentpodden, högskolans egen podcast om utbildning, jobb och livet. Läs mer och lyssna på Studentpodden.

Text och foto: Turid Oom
Först publicerad: 2015-02-12