Huvudmeny
Anita Lindahl och Marie Persson är "Snacka-teamet".

2015-08-25 09:37

Snacka om studenträtt - även för högskolans lärare


Varje torsdag hela hösten, kl.12-13 är både lärare och studenter välkomna till Studentcentrum för att ”Snacka om studenträtt”. Syftet är att skapa tydlighet kring högskolans regler och riktlinjer. Ofta dyker frågor om omprövningar och plagiat upp – har du koll på svaren?

Den 10 september drar Snacka om studenträtt igång med Anita Lindahl, studentombudsman, och Marie Persson, ansvarig för disciplinärenden. Under lunchtimmen på torsdagar söker de upp studenter som befinner sig på Studentcentrum för att snacka om studenträtt. Det finns också fördelar med att du som lärare kommer förbi.

– Lärare hamnar ibland i svåra situationer med sina studenter och det är inte alltid så lätt när de hävdar sin rätt – vi finns här för att stötta och hjälpa, säger Marie Persson, men poängterar samtidigt att Snacka om studenträtt är ett lättsamt forum. De flesta som de möter i det här sammanhanget är nöjda med sin utbildning och nyfikna på högskolans regler och riktlinjer.

Hur går Snacka om studenträtt till?
– Vi kommer till Studentcentrum med informationsmaterial och veckans fråga – den brukar vara en isbrytare! Frågan är ofta klurig och handlar såklart om studenträtt, sedan får studenterna och lärarna diskutera svaret, säger Anita Lindal.

Varför är det viktigt?
– Det är viktigt att bli lyssnad på och det är viktigt att kunskapen sprids. Många ställer följdfrågor och kommer på nya frågor när vi satt bollen i rullning. Ofta får vi höra: "Det där borde alla känna till, det ska jag berätta för mina studiekamrater". Det är viktigt att veta att det finns hjälp och stöd att få om man upplever att man blir orättvist behandlad, säger Anita Lindahl.

Stöd och hjälp enskilt
Lärare, precis som studenter, kan även få hjälp med mer komplexa fall än de som tas upp på Snacka om studenträtt. Då bokar man en tid med Marie Persson eller Anita Lindahl.

– Ibland rör det inte ens situationer som sker i den egna föreläsningssalen. Det kan vara studenter som vänt sig till en lärare de känner sig trygga med för att berätta om orättvisor de upplever med någon annan lärare. Det kan vara tungt att bära och då kan man komma till oss för stöd, säger Marie Persson.

Snacka om studenträtt pågår hela hösten, torsdagar kl. 12-13. Elva av tretton torsdagar är ”snacka-teamet” på plats på Studentcentrum. Övriga två tillfällen finns de på Textilhögskolan och på Sandgärdet. Syftet med platsbytet är att nå så många studenter och lärare som möjligt.

När:

Alltid torsdagar kl. 12–13

Var:

10 september – Studentcentrum
17 september – Studentcentrum
24 september – Studentcentrum
1 oktober – Studentcentrum
8 oktober – Textilhögskolan, U3
15 oktober – Studentcentrum
22 oktober – Studentcentrum
29 oktober – Studentcentrum
12 november – Sandgärdet, studentpentryt
19 november – Studentcentrum
26 november – Studentcentrum
3 december – Studentcentrum
10 december – Studentcentrum

Text och bild: Rebecca Lindholm