Huvudmeny
Anita Lindahl och Marie Persson är "Snacka-teamet".

2015-08-25 09:22

”Snacka-teamet” hjälper dig med studenträtt


Varje torsdag hela hösten, kl.12-13, är du som student välkommen till Studentcentrum för att ”Snacka om studenträtt”. Berätta hur du upplever din studietid och fråga om allt från kursupplägg till diskriminering. ”Snacka-teamet” finns där för att lyssna och sprida kunskap om högskolans riktlinjer och regler.

Hur känner du dig bemött på högskolan? Har du funderingar kring exempelvis examinationer eller plagiat? Kom till Snacka om studenträtt! ”Snacka-teamet”– Anita Lindahl, studentombudsman, och Marie Persson, ansvarig för disciplinärenden – berättar bland annat hur högskolan kan hjälpa dig om du känner dig orättvist behandlad.

Hur går Snacka om studenträtt till?
– Vi kommer till Studentcentrum med informationsmaterial och veckans fråga – den brukar vara en isbrytare! Frågan är ofta klurig och handlar såklart om studenträtt, sedan får studenterna diskutera svaret, säger Anita Lindahl.

– Vi lyssnar och ger stöd i trixiga situationer, det här med juridik är inte alltid så lätt. De flesta är nöjda med utbildningen de går, men oavsett är det viktigt att känna till sina rättigheter och skyldigheter som student. Om vi möter någon som vill tala ostört har vi ett rum där vi kan vara enskilda. Det går också bra att boka ett möte med oss vid senare tillfälle, säger Marie Persson.
Har du koll? Får läraren sänka betygsgränsen för en examination om många studenter fått låga betyg på tentan? Kom till ”Snacka om studenträtt” för att snacka om saken!

Berätta mer om varför är det viktigt.
– Det är viktigt att bli lyssnad på och det är viktigt att kunskapen sprids. Flera studenter ställer följdfrågor och kommer på nya frågor när vi satt bollen i rullning. Ofta får vi höra: "Det där borde alla känna till, det ska jag berätta för mina studiekamrater". Det är viktigt att veta att det finns hjälp och stöd att få om man upplever att man blir orättvist behandlad – vi finns där, säger Anita Lindahl.

Vilken är den vanligaste frågan?
– Det är nog om omprövning av examination. Många studenter tror att man kan begära en annan examinator vid den första omprövningen, så är det inte. Det är först efter två underkända examinationer som man kan ansöka om att få byta examinator, säger Marie Persson.

Snacka om studenträtt pågår hela hösten, torsdagar kl. 12-13. Elva av tretton torsdagar är snacka-teamet på plats på Studentcentrum. Övriga två tillfällen finns de på Textilhögskolan och på Sandgärdet. Syftet med platsbytet är att nå så många studenter som möjligt.

Även lärare och andra medarbetare vid högskolan är välkomna till Snacka om studenträtt för att tillsammans med studenter prata om högskolans regler och riktlinjer.

När:

Alltid torsdagar kl. 12–13

Var:

10 september – Studentcentrum
17 september – Studentcentrum
24 september – Studentcentrum
1 oktober – Studentcentrum
8 oktober – Textilhögskolan, U3
15 oktober – Studentcentrum
22 oktober – Studentcentrum
29 oktober – Studentcentrum
12 november – Sandgärdet, studentpentryt
19 november – Studentcentrum
26 november – Studentcentrum
3 december – Studentcentrum
10 december – Studentcentrum

Text och Bild: Rebecca Lindholm