Huvudmeny
21 modeller med plagg av studenterna

2015-08-21 08:06

Textilhögskolan på Stockholm Fashion Week


Kreativt utmanande och experimentellt. På onsdag 26 augusti visar Textilhögskolans modedesignstudenter sina examenskollektioner på Berns i Stockholm.

Textilhögskolans hyllade EXIT-visning visades för första gången i Borås den 3 juni. Nu är det dags för nästa stopp på turnén: Fashion Week i Stockholm. Genom de 21 studenternas kollektioner går en röd tråd av ifrågasättande och undersökande kring plagg och mode.

– I år visas examensarbeten som till exempel handlar om hur tvådimensionell materialfixering undersöker om plagg kan konstrueras på alternativa sätt, nya uttryck i plagg genom slashing och ifrågasättandet av själva bärandet genom att undersöka plaggets relation till kroppen. Undersökningen är alltid central och det vi visar är exempel på idéer om hur plagg och bärande kan utveckla området, säger Erika Blomgren, utbildningsledare för kandidatutbildningen i modedesign.

Bland studenterna finns Sara Lundberg, som med sin emojikollektion mottog första pris i Designers’ Nest under Copenhagen Fashion Week i början av augusti. Hon vann dessutom Moderådets och TEKOs stipendium som delades ut i samband med visningen i Borås.

Lindex sponsrar

Lindex fortsätter att vara huvudsponsor av Stockholmsvisningen som ett led i samarbetet med modedesignutbildningen på Textilhögskolan. De delar också ut ett stipendium till den bästa kollektionen. 

Examensvisningen kommer också att visas under London Fashion Week den 19 september kl. 16:30 i Freemasons’ Hall i Covent Garden.

Årets medverkande studenter:

Från kandidatutbildningen: Alva Ilta Johansson, Joel Prehn Andersson, Claes Bergman, Lisa Viola Setterberg, Moa Antonsson, Emilia Elfvik, Sofie Larsson, Tove Ullsåker, Miriam Julin, Josefin Runquist, John-Daniel Isacsson, Jeanet Roerholt, Camilla Arnbert, Louise Wånggren och Mario Eurenius

Från masterutbildningen: Halla Hákonardóttir, Emma Lindqvist, Daniel Bendzovski, Kairi Lentsius, Saina Koohnavard och Sara Lundberg

Allas kollektioner går att se på www.exit15.se

Modevisning

Dag och tid: 26 augusti kl. 14:00
Plats: Berns, Stockholm

Text: Therese Rosenblad
Foto: Jan Berg