Huvudmeny
Närbild på beige huvjacka med svart mönster. Huvan är uppdragen och ansiktet syns inte i huvans hål utan det är svart.

2015-08-27 08:00

Utmanande utställning om värdet av kläder


På tisdag den 1 september öppnar Textilhögskolans utställning ”Nothing to wear/To make clothes that matter” på Textilmuseet i Borås. Utställningen lyfter diskussionen om kläders värde och betydelse för individen.

Utställningen ”Nothing to wear/To make clothes that matter” visades på HV Galleri under Stockholms Fashion Week i januari och fick mycket uppmärksamhet. Ett av utställningens projekt, Nothing to wear, utmanar idén om att "jag inte har någonting att ta på mig".

– Mitt projekt skapades av att jag försökte förstå vidden av de kläder jag ägde. När utställningen visades under Stockholm Fashion Week märktes det att påståendet ”inget att ha på mig” är något som angår många och som de har egna perspektiv och tankar om, säger Pia Mouwitz, universitetslektor i modedesign och forskare på Textilhögskolan vid Högskolan i Borås.

Kläders värde i fokus

Utställningen består av två projekt, Nothing to wear och To make clothes that matter. I projektet To make clothes that matter visar elva designers outfits och accessoarer utifrån ett värdeperspektiv för att besvara frågan: Hur kan vi designa plagg och accessoarer som har ett värde?

– Idén är att utställningen ska väcka tankar och frågor kring kläders värde. Vi lever i en värld där vi redan har allting, och ändå letar vi efter nytt och vill uppdateras. Som individer har vi stora möjligheter att ta personligt ansvar och vi delar det ansvaret med alla som är en aktiv del av modefältet, säger Pia Mouwitz.

Vernissage hålls i samband med utställningens öppnande, tisdagen den 1 september från klockan 17:30. Mer information om projekten och utställningen: The Value of Clothes.

Utställare To make clothes that matter:
Medverkande är designers från modeindustrin och studenter från Textilhögskolan, Beckmans och Konstfack: Elin Melin, Angella Mackey, Linda Holten Ramsvik, Robert&Blad, Iman Aldebe, Petra Dahlin, Victoria Cleverby, Fiffi Wilton, Mathilda Nilsson, Malin Unga och Sara Lundberg.

Utställningen: Pågår 1 september-4 oktober på Textilmuseet, Textile Fashion Center, Borås.

Vernissage: Tisdag den 1 september kl. 17:30-20:00. Öppen för allmänheten. Fri entré från kl. 17:00.

Föredrag : ”Nothing to wear” - Pia Mouwitz berättar om sitt forskningsprojekt kring kläders värde och hållbar design. Tisdag den 8 september kl. 18:00-19:00.

Text: Jennie Olsson
Foto: Jan Berg