Huvudmeny

2015-02-10 08:01

Arbetar utifrån ett helhetstänk


Hon är experten på chefer, som själv blev chef. Hon brinner för samverkan och ser verksamheten inom sin sektion som gränsöverskridande och som en möjlighet till att bygga upp någonting nytt.

Päivi RiestolaNu ska utbildning och forskning inom ämnen som arbetsvetenskap, offentlig förvaltning samt vård och omsorgsadministration samlas i en ny verksamhet i Sektionen för arbetsliv och välfärd. Chef är Päivi Riestola.

– Det är en sektion som både vill och kan gå över gränser – ämnesgränser inom sektionen och även över akademigränserna. Det blir spännande att brygga över enheterna, så som vi kommer att göra, säger hon.

Programmen inom sektionen är Organisations- och personalutvecklare i samhället och Administratörsprogrammet. Sektionen rymmer även kurserna Vård- och omsorgsadministration och, till hösten, den tidigare uppdragsutbildningen Ledarskapsutbildning för äldreomsorgens chefer samt troligtvis kursen Hälsa- och ledarskap i arbetslivet.  I sektionen ges även en magisterutbildning i arbetsvetenskap i samverkan med andra högskolor och universitet i Västsverige. Päivi Riestola berättar att program och kurser är olika i sin kärna men att det finns stora möjligheter för medarbetarna att bidra till varandras utbildningar.

Brinner för samverkan

Fakta Päivi Riestola
Chef för Sektionen för arbetsliv och välfärd
Ålder: 51 år
Bor: Lägenhet centralt i Borås samt sommartorp vid sjön Säven
Familj: Make och 14-årig dotter
Fritid: Skog och natur, skrota runt på torpet, yoga, feldenkrais (en metod som ökar medvetenheten i rörelsemönster, andning och hållning) och annat nerkopplande
Gillar: Vegetariskt, närproducerat och ekologiskt – gärna i kombination
Har: Dålig syn och en lightvariant av prosopagnosi – så ta inte illa upp om jag presenterar mig både en och två gånger för nya kollegor och studenter
Läser: Mest facklitteratur men har en önskan om mer skönlitterärt både på nattygsbordet och i favoritfåtöljen
Är bra på: Att gå vilse
Vill göra: Skapa ett ekologiskt boende – särskilt när det gäller avloppslösning
Vill inte: Stressa
Vågar: Ja, oftast när det gäller
Drömmer om: Ett långsiktigt uthålligt och värdigt arbetsliv
Stolt över: Min dotter 

Päivi Riestola har tidigare arbetat både inom reklambranschen och på Skatteförvaltningen. Skatteförvaltningen var inne i en förändringsperiod när hon arbetade där, det var då hennes intresse för organisationsförändringar vaknade. Hon utbildade sig till dataekonom och inom sociologi i Borås. Sedan dess har hon varit med och utvecklat ämnet arbetsvetenskap och Centrum för Arbetsliv och Vetenskap (CAV) vid högskolan, som är knuten till sektionen. Hon har också disputerat i ämnet arbetsvetenskap.

– Jag brinner för samverkan, det är jätteroligt att hitta gemensamma nämnare. Jag är också intresserad av interaktiv forskning, alltså där forskaren samarbetar med arbetslivet. Det är spännande när forskningen kommer till praktisk nytta för arbetslivet och samtidigt blir teoretiskt generaliserbar, säger Päivi Riestola.

CAV, som hon driver som föreståndare, är en arena för gemensam kunskapsutveckling mellan forskare och arbetsliv och också ett konkret uttryck för Högskolans mission ”Vetenskap för profession”.

Ska skapa enkla och stödjande strukturer

För henne är det nytt att ha personal-, ekonomi- och verksamhetsansvar. Hon ser det som sin uppgift att skapa så goda villkor och förutsättningar som möjligt för medarbetarna i sektionen att må bra och göra ett gott arbete.

– Det räcker inte att ha teoretisk kunskap om ett gott chefs- och ledarskap, utan det krävs en förmåga att utöva det också i praktiken. Utmaningen är att ta ett reellt ansvar och samtidigt se det som en kollektiv och ömsesidig process som inbegriper alla medarbetare. Jag är övertygad om att vi klarar vårt uppdrag genom att skapa strukturer som är enkla och stödjande för både medarbetare och studenter, säger hon.

Hon tycker att det känns roligt att vara sektionschef och att det är ett hedrande uppdrag.

– Även om vi är fyra sektioner så arbetar vi utifrån ett helhetstänk. Vi kommer att kämpa för att inte börja tänka i stuprör, vilket är faran när man bygger sektioner.

Bygger forskningsmiljö

Hon ser också stora möjligheter att bygga upp en forskningsmiljö tillsammans med kollegorna och sektionens två professorer. Hon berättar att de kommer att ha fokus på att öka forskningen i linje med högskolans mål att bli ett 40:60-lärosäte.

– Min vision är att vi kommer att bygga upp något nytt och spännande för både utbildning och forskning. Men vår stora utmaning i dagsläget är att vi sitter långt ifrån varandra rent fysiskt. Vi måste byta kontor om vi ska kunna bygga en bra samarbetsmiljö, säger Päivi Riestola.

Text: Anna Kjellsson
Foto: Moa Carlsson