Huvudmeny
Borås Tidnings Debutantpris 2015 går till Maxim Grigoriev.

2015-02-20 14:28

Årets Debutantpris går till Maxim Grigoriev


Maxim Grigoriev fick på torsdagskvällen ta emot Borås Tidnings Debutantpris under festliga former på Stadsteatern i Borås. Vi bad högskolans prorektor Martin Hellström, som sitter i Debutantjuryn, att berätta lite mer om de fem nominerade böckerna och varför man ska läsa dem.

Martin Hellström– Alla fem nominerade böcker håller en väldigt hög nivå och det var som vanligt svårt för oss i juryn att välja en vinnare. Maxim Grigorievs novellsamling Städer är en oerhört välskriven bok och ett exempel på modern urban prosa som lyckas relatera till vår nutid.

Martin Hellström rekommenderar alla fem böckerna och menar att läser man dem får man fem helt olika upplevelser, inom olika genrer och med olika teman:

Kalmars jägarinnor omslagTove Folkesson: Kalmars jägarinnor (Weyler förlag)

– Tove Folkesson berättar om ett tjejgäng som längtar bort från sin hemstad Kalmar. Hon beskriver ett livstillstånd mellan ungdom och vuxenvärld med en enorm poetisk precision och hon sätter Kalmar på den litterära kartan. Det är också en väldigt underhållande bok.

Man måste inte alltid tala om det - omslagÅsa Foster: Man måste inte alltid tala om det (Forum)

– Det här är en novellsamling där alla berättelserna relaterar till Sydafrika, därför att Åsa Foster studerade där på 1990-talet. Med stor dramaturgisk skicklighet undersöker hon genom de olika berättelserna maktrelationer mellan svarta och vita.

Skall - omslagAgnes Gerner: Skall (Albert Bonniers Förlag)

– Skall är en diktsamling som utforskar gränsen mellan människa och djur, mellan civilisation och natur. Gränserna mellan dessa tillstånd är flytande och går in i varandra. Agnes Gerner undersöker vad som skiljer människor från djur genom att beskriva någon slags förlust. Man kan läsa in olika sorters förlust i texterna, kanske handlar det om en död eller om en förlorad möjlighet. Språket är egentligen väldigt enkelt men har en fantastisk precision.

Städer - omslagMaxim Grigoriev: Städer (Albert Bonniers Förlag)

– Jaget i den här novellsamlingen är en flanör som besöker alla möjliga storstäder i världen. Det handlar om att söka en plats som stämmer överens med den inre platsen, om en längtan efter något man inte vet vad det är eller efter något som man vet inte finns. Språkligt är detta en oerhört välskriven samling noveller. En modern urban prosa som lyckas relatera till vår nutid.

Under all denna vinter - omslagNegar Naseh: Under all denna vinter (Natur & Kultur)

– En roman med ett klassiskt motiv, dotter-moder-relationen, förlagd till djupaste Norrland. Historien som utspelar sig är inte riktigt som man först tror att den ska bli. Modern som finns i berättarjagets huvud stämmer inte överens med den moder som faktiskt dyker upp. Det är en speciell bok som består av två delar; en roman och en arbetsdagbok där vi som läsare får följa författaren genom hennes skriv- och läsprocess. Det är ett nytt och spännande grepp att få följa författaren som läsare.

Debutantpriset

Debutantpriset, som är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås, delades för första gången ut 2001. Priset är det största som delas ut till ny svensk litteratur med en prissumma på 100 000 kronor.

I juryn ingår Lena Kvist, Borås Tidnings kulturchef, Anna Hallberg, poet och kritiker i Dagens Nyheter samt Martin Hellström, professor och prorektor vid Högskolan i Borås.

Läs mer

Alla vinnare av Debutantpriset

De nominerade 2015 med juryns motiveringar.

Text: Ida Borenstein
Foto: Lisa Brunzell, Ulf Nilsson