Huvudmeny

2015-02-12 07:00

Bred utbildning förbereder för karriär som ekonom


Annie Emilssons intresse för ekonomi väcktes redan under gymnasietiden. Nu har hon snart läst två av tre år på ekonomutbildningen på Högskolan i Borås och det är dags att välja inriktning.

Annie Emilsson.

På idrottsgymnasiet i Borås satsade hon på ishockey. Eftersom det inte fanns någon satsning på tjejhockey i Borås lade detta på is, så att säga. Istället bestämde hon sig för att gå en folkhögskolekurs i idrott och ledarskap, något som hon räknar med kan komma till pass i karriären. För snart två år sedan började hon studierna på ekonomutbildningen på Högskolan i Borås och snart är det dags att välja inriktning.

Varför valde du att studera på ekonomprogrammet?

– Ämnet ekonomi är intressant och utbildningen är väldigt bred, vilket jag tycker är bra då man inte begränsar sig. Jag tycker också att det känns bra att läsa ett kandidatprogram som är ganska brett för att sedan kunna läsa en master med mer inriktning när man känt på arbetslivet lite mer.

Annie Emilsson 
Studerar: Ekonomutbildningen, 180 hp
Ålder: 23
Från: Varberg
Har tidigare gjort: Läst samhäll/ekonomi på gymnasiet. Läst Idrott och ledarskap ett år på folkhögskola. Pluggat engelska i Brighton en termin. Har jobbat som säljare, suttit i kundtjänst och jobbar nu extra i butik och som provmodell.
Fritid: Tränar på gym, tycker om att shoppa, umgås med vänner och att resa, närmast väntar Rom i Italien och sedan en surfingresa till Portugal.

Varför valde du att studera i Borås?

–Jag gick på Aspero idrottsgymnasium här i Borås och flyttade hit redan då. Jag trivs väldigt bra här, tycker att det är en fin stad och har bara hört bra om högskolan.

Vad gör man på ekonomutbildningen?

– Det är en hel del matematik, men det är inte det ämnet som är det huvudsakliga, utan det är att lära sig att förstå och analysera hur det fungerar på ett företag och också att kunna jobba tillsammans med andra. Under utbildningen övar vi mycket på att jobba i grupp. Det är ungefär lika mycket grupparbeten som tentor. Studierna består av föreläsningar, grupparbeten och självstudier. Det är en hel del som ska läsas in. Under de första två åren samläser vi med de som går på civilekonomprogrammet. Till sista året ska vi välja inriktning och jag tycker att man är bra förberedd inför det då vi läser kurser inom nationalekonomi och sen då redovisning, marknadsföring, management och det är någon av de tre sista som vi sedan kan välja att fördjupa oss i. Jag tycker att marknadsföring är spännande och funderar på att välja det som inriktning till årskurs 3.

Var sitter du helst för att plugga?

– Jag och mina studiekamrater brukar sitta i högskolans bibliotek. Det är en skön och lugn atmosfär där. Vi brukar sitta vid några bord mellan bokhyllorna. Vill man ha det lugnare går det att boka grupprum eller att sitta i tysta salen. Eller så sitter vi på ett kafé och fikar och pluggar tillsammans.

Vad tycker du om skolan?

– Den är bra och väldigt fina lokaler. Man har närhet till både lärarna och till de ansvariga för utbildningen om man har frågor. Det är också väldigt bra att campus ligger centralt och att det är samlat på ett och samma ställe.

Vad tänker du om framtiden som ekonom?

– Alla företag och branscher behöver ju ekonomer, så det finns många möjligheter. Det hade ju varit kul att få jobba med marknadsföring i samband med mode och textil. I framtiden kanske man är chef för ett internationellt företag…

Vad tycker du om Borås?

– Borås är en mysig, lagom stor stad. Jag cyklar överallt, det är smidigt. Sedan är det nära till Göteborg.

Har du någon favoritplats i Borås?

– Jag brukar sitta på Café Bakgården och Café Viskan här i centrum. Jag tycker om att träna och på vintern finns det väldigt fina skidspår vid Hestrastugan eller Ymer och på sommaren cyklar jag gärna ut till Almenäs för att sola och bada eller ha en härlig grillkväll med vänner. Där är jättefint.

Tips till andra studenter?

– Studierna drar igång direkt och man vinner mycket på att hänga med från början. Jag tycker att det är mycket roligare att plugga tillsammans så ett tips är att ta hjälp av varandra och man lär sig mycket av att kunna diskutera. Ett annat tips är att försöka hitta kurslitteraturen begagnad, oftast används samma böcker och många tidigare studenter säljer gärna sin litteratur. Det blir billigare och mer pengar över till det roliga studentlivet.

Text och foto: Solveig Klug