Huvudmeny
Lena Tyrén

2015-02-04 16:20

"Det gäller att lyfta blicken"


Vid årsskiftet trädde Lena Tyrén in i den nya rollen som sektionschef för Sektionen för förskollärarutbildning. Hon ser en sektion med stor potential där nya samarbeten kommer utveckla medarbetarna, utbildningen och forskningen.

 – Det är ett stort ansvar och det är med skräckblandad förtjusning som jag går in i detta! Jag känner mina medarbetare väl och vet att de gör ett fantastiskt arbete, potentialen är enorm och det som ligger framför oss känns jättespännande!

Hon avslutade sina studier på förskollärarutbildningen i Borås 1985 och kom tillbaka till högskolan i början av 2000-talet för att vidareutbilda sig till IT-pedagog. Sedan dess har hon blivit kvar och hunnit med ett antal anställningar. Bland annat som ansvarig för verksamhetsförlagd utbildning (VFU), doktorand inom pedagogiskt arbete, lärare och studierektor på förskollärarutbildningen.

I rollen som sektionschef ser hon utmaningen att få ihop hela akademin och dra nytta av omorganisationens fördelar. Det menar hon kan bidra till medarbetarnas kompetensutveckling och stärka både utbildning och forskning.

– Det finns många beröringspunkter som blir lättare att utnyttja och utveckla när vi ingår i ett större sammanhang, säger Lena Tyrén.

Lena Tyrén
Ålder: 50 år
Bor: Centrala Borås
Familj: Tre barn, Adam 25, Filip 22 och Anna 18 år
Fritid: Familj, vänner och träning
Gillar: Att promenera och löpträna utmed havet
Har: En stuga i Träslövsläge
Läser: Gärna deckare
Är bra på: Att bugga
Vill göra: Lära mig paddla havskajak
Vill inte: Fokusera på hinder
Vågar: Testa på det mesta men har hittills sagt nej till fallskärmshoppning
Stolt över: Mina barn

Hur vill du vara som chef?
– Jag vill vara närvarande, och då menar jag inte dygnet runt utan i möten med medarbetare och studenter vill jag vara närvarande och lyssnande. Jag vill också vara tydlig och rak i mitt sätt att kommunicera. Om det finns funderingar och oklarheter vill jag att medarbetarna kommer till mig och tvärtom, att jag kan komma till dem.

För Lena Tyrén är förskollärarutbildningen en hjärtefråga och som sektionschef får hon möjlighet att tillsammans med medarbetare driva utbildningen framåt. Men när chefsuppdraget skulle tillsättas hade hon först inte tänkt skicka in ansökan.

– Jag gillar att testa på nya saker men säger alltid nej först, skrattar hon. Men jag kan inte dö oviss, först måste jag överbevisa för mig själv att jag klarar av det här!

Men det finns en sak som hon saknar ibland.

– Det är min stora sorg att jag inte längre får så mycket utrymme för undervisning. Mötet med studenterna och att följa dem – det är därför jag arbetar här från första början, säger Lena Tyrén och fortsätter:

– Nu ska vi jobba för att bibehålla den höga kvalitet som förskollärarutbildningen har. Det gäller att lyfta blicken.

Text: Rebecca Lindholm
Foto: Suss Wilén