Huvudmeny

2015-02-25 16:45

Doldisen bakom tekniken


Alla som har varit i Handelslabbet på Högskolan i Borås har använt hans teknik men få har träffat honom. Björn Dahlstrand bytte bilar mot datorer och brinner för nya tekniska lösningar inom handeln.

Björn DahlstrandAtt säga ”ja det kan vi göra” är hans jobb. Det är med glimten i ögat som Björn Dahlstrand förklarar vad hans roll på Handelslabbet är. Oftast handlar det om någon teknisk lösning eller en idé som de som är involverade i labbet vill att han ska lösa.
– Just nu utvecklar jag en applikation för mobiltelefoner som i princip ska fungera som en scanner. Om du är i en butik och varan som du vill ha är slut, ska du kunna scanna in en etikett och få varan hemskickad, förklarar han.

På frågan om det är svårt rycker han på axlarna:
 – Det är en teknisk utmaning men det går framåt.

Från fordon till dator

Tidigare jobbade Björn Dahlstrand i fordonsindustrin men kände samma år som han fyllde 30 år att det var dags att byta bana. Bilden av en bilmekaniker som lever framför datorn på fritiden dyker upp men suddas snabbt ut av honom.
– Det är klart att det fanns ett visst intresse för datorer men inget extremt. En ganska sansad nivå, säger han.

Bor: Alingsås
Familj: Ja
Ålder: 34
Bra på: Problemlösning
Stolt över: Över att jag tog mig i mål på Kretsloppet förra året

Han började plugga systemarkitekturutbildningen på Högskolan i Borås och fick frågan att göra sitt exjobb för forskargruppen InnovationLab och tackade ja. Två år senare har han fortfarande inte gjort klart sitt examensarbete men däremot många andra projekt.
– Just nu är jag involverad i ett forskningsprojekt där vi ska ta fram ett processförbättringsverktyg. Det är i princip samma upplägg som på Handelslabbet. Forskarna behöver en teknisk lösning och jag svarar ”ja det kan vi göra”, säger Björn Dahlstrand med ett leende.

Läs mer om Handelslabbets verksamhet

Text och foto: Therese Rosenblad