Huvudmeny

2015-02-10 12:30

Ebba Witt-Brattström vill locka till läslust


Under Debutantdagen den 19 februari gästar Ebba Witt-Brattström högskolan för att föreläsa om sin bok "Stå i bredd – 70-talets kvinnor, män och litteratur". Vi pratade med litteraturprofessorn och författaren inför Boråsbesöket.

Ebba Witt-BrattströmDin föreläsning har undertiteln ”Att upprätta ett misskänt decennium”. Kan du berätta varför du tycker att 70-talet är misskänt? 

– Många uppfattar 70-talet som grått, kollektivistiskt, tråkrealistiskt och "politiskt". I litteraturhistorien antyds att inga litterära storverk kunde födas i en sådan miljö. Jag visar att de hade fel, lyfter en hel rad moderna klassiker skrivna av både kvinnor och män, och bevisar att det nog främst var den nyfeministiska utmaningen som gjorde att decenniet sänkts i skammens djuphav. Kritikerna, inte publiken, fick kalla fötter och bestämde sig för att döma ut i princip allt som antingen "kvinnliga bekännelser" eller (politiskt korrekt) arbetarlitteratur.

Vad hoppas du att publiken tar med sig från föreläsningen?

– Nyfikenhet inför epoken. Läslust! Så har det fungerat när jag har talat om "Stå i bredd" tidigare. Folk som var med går hem för att läsa om sina favoriter. Yngre publik kastar sig över samma böcker för att få sig en levande klassikerkick.

– Det handlar också om att det idag finns ett intresse för ett annat människovärde. På 70-talet ansågs vardagsmänniskan vara bärare av ett unikt och spännande öde. Det blev mycket bra litteratur av den utgångspunkten.

Du deltar i Debutantprisgalan senare på kvällen den 19 februari. Hur minns du din tid som debutant?

– Det beror på vad du menar. Jag debuterade som skribent redan 1972, i Kvinnobulletinen. Sen skrev jag kulturartiklar på frilansbasis i åratal tills jag bestämde mig för att doktorera på Moa Martinson. Min bokdebut "Skrift och drift i 30-talet: Moa Martinson" (1988), blev en bestseller och kom i flera upplagor, också i pocket. Det är inte så vanligt att doktorsavhandlingar blir så uppmärksammade, så det var riktigt roligt att debutera. Jag for land och rike runt och pratade Moa också.

Ebba Witt-Brattström är litteraturprofessor vid Helsingfors universitet. Hon har skrivit en rad litteraturhistoriska böcker, bl.a. om Edith Södergran.

Välkommen på föreläsning!

”Stå i bredd – 70-talets kvinnor, män och litteratur. Att upprätta ett misskänt decennium”
Datum: Torsdag 19 februari
Tid: 14:00–15:30
Plats: M401 ”Parlamentet”
Föreläsningen är öppen för alla.

Text: Ida Borenstein
Foto: Sara Mac Key