Huvudmeny

2015-02-23 11:30

Ett rent sätt att framställa el och färskvatten ur havet


På fredag 27 februari släpps rapport nummer 29 i högskolans rapportserie Vetenskap för profession, antologin OTEC Matters 2015. Boken är tillägnad miljötekniken OTEC (Ocean Thermal Energy Conversion) som är en ren teknik för framställning av el och färskvatten från havsvatten där ytvattnet är varmt, alltså utanför länder nära ekvatorn.

OTEC MattersPetter Dessne är universitetsadjunkt på Högskolan i Borås och grundare av organisationen OTEC Africa.

– Många länder i den här regionen, till exempel i Afrika, är utvecklingsländer. Precis som i i-världen tycker många regeringar i dessa länder att framtidens energiförsörjning ska ske på ett miljöriktigt sätt. Därför är OTEC en teknik som kan passa bra för länder som Kenya, Tanzania, Nigeria, Filippinerna m.fl. 

Även i länder som Japan, Sydkorea, Indien, Brasilien och USA forskar man kring den här tekniken för framställning av energi. Tekniken fick ett genomslag sommaren 2014 tack vare en order från EU på 72 miljoner euro för uppförande av en OTEC-anläggning utanför Martinique.

Kan förhindra framtida svältkatastrofer

Boken OTEC Matters, som ges ut som nummer 29 i Högskolan i Borås rapportserie Vetenskap för profession, riktar sig till alla som har ett intresse av antingen u-landsfrågor, miljöfrågor eller energiteknik.

– Detta är en viktig bok som handlar om att stoppa klimatförändringarna, utforska rena tekniker för framställning av energi och att skapa utveckling i låginkomstländer. Med ett antal OTEC-anläggningar skulle man kunna förhindra framtida svältkatastrofer på Afrikas horn, med en helt ren teknik, samtidigt som andra positiva egenskaper från tekniken kan ge intäkter till länderna i området.

Läs mer

Här kan du läsa OTEC Matters i fulltext.

Kontaktperson: Petter Dessne, Tfn: 033-435 47 15, E-post: petter.dessne@hb.se

Text: Ida Borenstein