Huvudmeny

2015-02-19 07:30

GEM om studenter med läs- och skrivsvårigheter


Den 4 mars kl. 13:00 är det dags för nästa GEM och då är temat Lika villkor. Rubriken på eftermiddagens föreläsningar lyder "Att läsa och skriva på högskolenivå – en utmaning för studenter med läs- och skrivsvårigheter". Linda Borglund är samordnare för lika villkor på högskolan och ansvarig för onsdagens program.

Linda BorglundVarför är det här ett viktigt ämne?

– Likabehandling av studenter är en viktig del av lika villkorsarbetet och studenter med funktionsnedsättning ska kunna studera på lika villkor som övriga studenter. Det är även viktigt ur ett högskolepedagogiskt perspektiv; hur möter vi en växande grupp studenter med läs- och skrivsvårigheter? Det kan vara en utmaning, inte bara för lärare, och det finns ett behov av att diskutera svårigheter och lösningar.

Vad hoppas du att man som publik tar med sig från GEM:et den 4 mars?

– Att man får med sig en djupare förståelse för vad det innebär att studera med läs- och skrivsvårigheter och att man får strategier och kunskap i hur man i undervisningssituationer kan bemöta och stödja studenter med läs- och skrivsvårigheter och dyslexi.

Vi kallar ju de här onsdagseftermiddagarna för GEM. Använder du gem och vilken sort gillar du bäst i så fall?

– Ja, jag använder gem, fram för allt till att hålla i hop papper, men jag har även ersatt trasiga drag i dragkedjor med gem och någon gång har jag lagat ett fiskedrag med gem. Jag tänker att det är både hållbart och lite MacGyver över det. Helst vill jag ha guldfärgade gem, de känns lyxigast.

Vad erbjuder högskolan för stöd?

Anita Lindahl, samordnare för studenter med funktionsnedsättning och Emma Kjellén, dyslexipedagog kommer att presentera sina sig och ge exempel på hur man vid Högskolan i Borås arbetar med att stödja studenter med läs- och skrivsvårigheter:

Stöd vid funktionsnedsättning

Vanliga stödinsatser vid funktionsnedsättning

Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Anmälan till GEM 4 mars kl. 13:00-16:00

Läs mer om programmet och anmäl dig senast 2 mars. 

Text: Ida Borenstein
Foto: Suss Wilén