Huvudmeny
Agneta Nordlund Andersson och Clare Johnston

2015-02-17 08:00

Hållbar design för framtidens boende


En mobil forskarskola som ska föra samman textil- och modedesign, arkitektur och interaktionsdesign. Det är målet när några av Europas främsta designskolor nu letar efter 15 doktorander som tillsammans ska utmana dagens designmetoder och skapa nya perspektiv på hållbar design för framtidens boende.

I höstas beviljades Textilhögskolan 35 miljoner kronor i en EU-ansökan för att samordna nätverket ArcInTexETN där åtta europeiska universitet och företag ingår.

Tillsammans rekryterar de nu 15 doktorander som kommer att få resa runt i Europa och ta del av fler arbetssätt, maskinparker och labbsalar än vad som vanligtvis erbjuds. Inte minst kommer designforskningen flätas samman och skapa nya infallsvinklar.

Samarbete över gränserna
De kommer ta sig an en tvärdisciplinär forskning inom textil- och modedesign, arkitektur och interaktionsdesign med syftet att hitta en mera hållbar livsstil, säger Textilhögskolans Agneta Nordlund Andersson, övergripande ansvarig för nätverket ArcInTexETN och får medhåll från Clare Johnston, professor i textildesign vid Royal College of Art i London.  

– Det bästa med nätverket är den tvärvetenskapliga delen som ger doktoranderna möjlighet att arbeta gränsöverskridande i de olika disciplinerna. Samarbetet med industrin är också en styrka, säger hon.

På resande fot
Doktoranderna får ett av företagen eller universiteten som ”bas” men cirkulerar sedan mellan dessa platser under fyra års tid för att inspireras av flera olika kompetenser.  Det är inte tillåtet att ha sin ”bas” i det land där man själv är bokförd, då nätverket ska fungera som ett utbyte.

– Månadslön och bidrag till resor ingår, vilket är ovanligt på flera håll i Europa. Så detta är verkligen en chans för många, säger Agneta Nordlund Andersson.

För att kunna söka doktorandtjänsterna behövs avslutad masterexamen inom designfältet. Ansökningar tas emot från hela världen fram till den 15 april.

Här finns mer information om ansökningsprocessen.

Läs mer om ArcInTex här.

De universitet och företag som ingår i samarbetet:

Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, Sverige
Heriot-Watt University, Storbritannien
Royal College of Art, Storbritannien
Technische Universiteit Eindhoven, Holland
Vilnius Academy of Art, Litauen
Universität der kunste Berlin, Tyskland
Philips, Holland
AB Ludvig Svensson, Sverige

Nedanstående företag kommer att upprätta plats för doktoranderna för att delta i respektive företags produktutveckling inom ramen för sin forskning.

Audejas UAB, Litauen
Heatherwick Studio, Storbritannien
Haworth Tompkins, Storbritannien

Text och bild: Rebecca Lindholm