Huvudmeny
Olivia Karlsson

2015-02-25 16:21

Läraryrket enda valet för Olivia


Omväxlande och kreativt. Det är några av fördelarna med läraryrket som Olivia Karlsson ser det. Hon läser grundlärarutbildningen vid Högskolan i Borås, som flera år i rad rankats högst av lärarstudenter i Sverige. – Det vi lär oss är relevant, lärarna är bra och undervisningen är väldigt varierad, säger Olivia Karlsson, som kommer att undervisa barn i årskurs fyra till sex.

Det är sjätte terminen av åtta, för Olivia Karlsson och hennes klasskamrater.
Just nu läser de svenska. De har boksamtal, workshops med tidningstexter och poesi, en skriftlig hemtenta om barn- och ungdomslitteratur, med mera.

Modern teknik är ett verktyg som används kontinuerligt genom hela utbildningen. Det kan vara att göra en elektronisk bok eller radioteater, berättar Olivia Karlsson.
– När vi skrev om digerdöden fick vi leva oss in hur det skulle vara att leva då. Vi gjorde en radioteater med musik och effekter, och jobbade med både historia, svenska och teknik samtidigt.

Jobbar med inkludering

En röd tråd under utbildningen är dessutom att jobba med inkludering, att få med både de elever som har det lätt och de som har det svårt. Det är något som återkommer i de olika kurserna.
De senaste årens medierapportering av skolan och läraryrket har ofta varit negativ, med fokus på sjunkande PISA-resultat och skolan som het politisk fråga.
– Vi pratar ofta om det i klassen. Och visst, lärarlönerna är låga. Men den här bilden av stökiga klassrum, det har inte jag upplevt i alla fall, säger Olivia Karlsson.
Självklart finns det utmaningar. Olivia Karlsson tänker att arbetsdagarna säkert kan bli långa, för att det alltid finns mer att göra.

Ut i verkligheten

Nästan varje termin har lärarstudenterna VFU, Verksamhetsförlagd utbildning, på någon skola. Det kan vara att hålla ett visst antal lektioner eller göra vissa uppgifter. Ibland har de fältdagar då de åker ut och intervjuar lärare. Olivia Karlsson tycker det är bland det roligaste med utbildningen, att komma ut i verkligheten. Än så länge har hon inte varit själv med en klass, utan jobbar alltid med en handledare.
Förutom svenska läser grundlärarstudenterna engelska, matte och ett valfritt ämne. Olivia Karlsson har valt SO, det som hon tyckte var mest intressant.
Med tre terminer kvar är det med blandade känslor hon närmar sig examen.
– Studentlivet är så skönt, men det ska bli härligt att börja jobba med det som vi har pluggat till. Jag kan inte komma på något annat jag vill jobba med!

Text: Lina Färm
Foto: Suss Wilén