Huvudmeny

2015-02-17 07:00

Masterstudier ett strategiskt val för internationell karriär


En masterexamen betyder jättemycket om man vill göra karriär internationellt i textilbranschen. Så resonerade Lina Wahrer när hon bestämde sig för vidare studier direkt efter grundutbildningen. Men så är det ju roligt att studera också tycker hon.

Lina Wahrer.

Direkt efter grundutbildningen inom textilt management valde Lina Wahrer att fortsätta på masterutbildningen med inriktning mot styrning av textila värdekedjor direkt. Hon tänker strategiskt och siktar på en karriär utomlands. Valet av masterutbildning följer en röd tråd. 

− På grundutbildningen låg fokus på slutledet i värdekedjan. Jag ville få en överblick över hela värdekedjan. På masterprogrammet har vi haft kurser i produktutveckling och logistik, men mest intressant har det varit att lära sig om att textilier ska kunna användas oändligt i värdekedjan.

Lina Wahrer
Ålder: 23
Från: Bjärred utanför Lund
Gjort tidigare: Handel och administration på gymnasiet, butikschefsprogram med inriktning mot textil och mode på Textilhögskolan. Sommaren 2011 säljare på Harrods i London. Varit engagerad i studentkåren.
Fritid: Jobb på HM, umgås med vänner, fika och studentliv.
Om Borås: Jag blev positivt överraskad över staden. Själv har jag mest hållit till i centrum. Det är en jättefin struktur på stadskärnan. Det påminner faktiskt lite om Lund även om Lund är mycket större.
Favoritplats: Kafé Viskan på Sandwalls plats. Under introduktionen på grundutbildningen hängde jag mycket där och träffade vänner. Textile Fashion Center där Textilhögskolan håller till är så klart en favoritplats. Här är jättefint.

Mycket diskussioner

Begrepp som ”Closing the loop” och ”cirkulär ekonomi” är något som genomsyrar masterutbildningen. Det diskuteras friskt i klassen och alla bidrar med synpunkter kring återvinning och hållbar produktion. Vid sidan om studierna har Lina jobbat som säljare på H&M. Hon tittar på produkterna med nya ögon nu.
− Jag har faktiskt blivit mer uppmärksam på materialet när jag packar upp kläder.

Lina går i en internationell klass med studiekamrater från Europa, Amerika och Asien. Det internationella utbytet är hon speciellt glad åt.
− Det allra bästa med programmet är att vi får möjlighet att skapa ett internationellt nätverk av vänner och framtida kontakter.

Examensarbete i Holland

Sista terminen lämnar hon Borås. Då bär det av till Amsterdam där hon ska göra examensarbetet och ett internship i sex månader.
− Jag ska vara på Tommy Hilfigers Europa-kontor och vara med i deras Bodyware merchandising team. De håller på med produktutveckling av underkläder för män och kvinnor. Jag ska stötta dem i frågor kring marknadspris och kvalitetsanalys och analys av strategier. Det kommer att bli mycket hands on-uppgifter.

Vad gör du om fem år?

− Svårt att säga. Jag fokuserar mest på här och nu. På lång sikt hoppas jag att jag har någon managementposition och på ännu längre sikt skulle jag vilja starta eget eller ha ett franchiseföretag.

Tips till nya studenter

Fundera på vad du vill uppnå med studierna och även vad arbetsmarknaden kräver, inte minst utomlands. Flytta till Borås och försök hitta boende centralt. Engagera dig i studentkåren.

Text och foto: Solveig Klug